hoofdpijn Beeld Shutterstock
hoofdpijnBeeld Shutterstock

Moe of slechte concentratie? Gooi het raam open!

Heb je al snel een duf gevoel na een middagje thuiswerken? Wellicht helpt het om te zorgen voor meer frisse lucht in huis. Dat kan op verschillende manieren.

Mirna WiggersShutterstock

Moe of duf na een middag thuiswerken? Misschien helpt het om beter te ventileren.

Direct verslechtering

Volgens GGD Leefomgeving kan een slecht geventileerde ruimte voor klachten zorgen, zoals hoofdpijn, dufheid of droge ogen, neus en keel. De lucht in huis kan vervuild raken door verschillende dingen, zoals een houtkachel, kaarsjes branden, roken, parfum of luchtverfrissers en virussen en bacteriën. De Rijkoverheid adviseert daarom goed te ventileren, want vermoeidheid kan dus te maken hebben met slechte lucht in huis.

Tips

Dus mocht je meer willen ventileren, dan geven we je een aantal tips:

  1. Haal luchtzuiverende planten in huis. Hieronder vallen onder andere de goudpalm, blauwvaren, monstera, calathea en de rubberplant.
  2. Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan en open het liefst ook een raam om de luchtkwaliteit goed te houden.
  3. Overdrijf niet met (geur)kaarsen. Het is super gezellig en ruikt heerlijk, maar het is niet zo goed voor de lucht. Ook binnen roken is natuurlijk niet bevorderlijk voor de luchtkwaliteit.
  4. Iedere dag je huis goed laten doorluchten helpt ook. Doe dit door een aantal ramen tegenover elkaar open te zetten of de deur even open te houden. Ook al is het koud, dit kan echt onwijs helpen voor een verbeterde luchtkwaliteit.
  5. Woon je in een vochtig huis? Hang dan geen natte was binnen te drogen, of in ieder geval niet in de ruimte waar je ook zit te werken, en zet de thermostaat niet lager dan 15 graden. Op die manier voorkom je dat vocht de overhand neemt in je woonklimaat. Je kunt ook vochtvreters aanschaffen.

Wat je natuurlijk ook altijd kunt doen als je minder concentratie hebt: even buiten wandelen of pauzeren helpt ook bij het fris houden van je hersenen. Niet alleen omdat je dan weer even een andere omgeving hebt gezien, maar ook omdat je lekker frisse lucht hebt ingeademd.

Bron: Rijksoverheid, GGD Leefomgeving.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden