null Beeld

Moeder Lisa (49) kan nog steeds niet autorijden en ontdekt nu waarom

Lisa Brinkworth (49) heeft haar rijbewijs nooit gehaald. Ze leste ontzettend vaak op haar 18e, tot er geen rijinstructeur meer over was die het met haar aandurfde.

Coks Donders

Bijna 30 jaar later ontdekt ze eindelijk waarom autorijden haar zo veel moeite kost. Haar grootste probleem is het inschatten van ruimte en afstand én het lukt haar niet om recht te rijden. Op haar 18e leste ze een jaar lang, maar nog steeds kon ze praktisch niks. Ontelbare keren nam de instructeur het stuur over.

Gesmeekt om te stoppen

Haar laatste instructeur smeekte Lisa om te stoppen met lessen. Hij bood zelfs aan al het lesgeld terug te betalen als ze niet meer de weg op zou gaan. Toen besloot Lisa er een punt achter te zetten.

Nog een poging

Lisa's leven veranderde toen een moeder op het schoolplein haar aansprak. Andere ouders hadden er genoeg van dat Lisa altijd maar vroeg of haar kinderen mee mochten rijden. Het werd écht tijd dat ze zélf haar rijbewijs ging halen.

Lisa was gekwetst dat andere ouders zo over haar spraken, want er was zeker geen opzet in het spel. Tóch probeerde ze opnieuw haar rijbewijs te halen. Ze meldde zich aan bij een een instructeur die gespecialiseerd was in gevallen zoals Lisa en hij vertelde haar direct dat hij kon merken dat er iets mis was.

Neglect

Talloze keren liet Lisa haar ogen testen, maar haar instructeur vertelde dat hij dacht dat het probleem niets te maken had met zicht, maar met iets in haar hersenen. Met dat idee in haar achterhoofd bezocht ze gelijk een specialist en die ontdekte dat ze last had van pseudo-neglect.

Inschatten

Bij neglect registreert de ene hersenhelft niet wat er in de ander gebeurt, waardoor in één keer duidelijk werd waarom Lisa zoveel moeite had met het inschatten van afstanden en waarom ze een natuurlijke afwijking naar rechts had.

Op een dag

Nu Lisa weet wat er aan de hand is, is ze zelfverzekerder dan ooit. Ze heeft samen met haar instructeur opnieuw leren kijken en rijden: ook al registreren haar hersenen het ene, Lisa weet dat ze het andere moet doen. Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar zoals Lisa zelf zegt: "Misschien haal ik mijn rijbewijs pas op mijn 70e, maar er komt een dag dat ik de andere moeders en hun kinderen kan rondrijden!"

De leukste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: DailyMail, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden