null Beeld

Moeder Susanne (79) tegen dochter Brechtje (43) : “Jij bent elke dag bezig om de problemen van Mick weg te poetsen”

Hecht of juist niet: de band tussen moeder & dochter is een bijzondere. Wat gebeurt er als je de tijd neemt voor een goed gesprek? Elke week praten een dochter en haar moeder over oud zeer en nieuw verdriet, over grote vreugde en dierbare momenten… Deze week dochter Brechtje en moeder Susanne.

Redactie

Brechtje (43) is ondernemer, ze is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Susanne (79) is gelukkig getrouwd en moeder van Brechtje en Steven. Brechtje had een fijne jeugd met liefdevolle ouders. Hoe kan het dan dat zowel zij als haar broer relatieproblemen hebben?

Dochter Brechtje: Ik vind het leuk om mee te doen aan deze rubriek, maar toen ik ging nadenken over onze relatie dacht ik: wij zijn best saai.

Moeder Susanne (schaterlacht): Saai? Hoe bedoel je?

Brechtje: Omdat we een goede band met elkaar hebben. Nu, maar ook vroeger.

Susanne: Lief dat je dat zegt.

Brechtje: Je bent de beste moeder die ik me kan wensen. Lief, betrokken, op de juiste momenten corrigerend, vol vertrouwen, met een goed gevoel voor humor. En omdat jij en papa zo’n goede relatie hebben samen, heb ik een fijne jeugd gehad.

Susanne: Maar…

Brechtje: Haha, je kent me zo goed dat je weet dat er een maar komt. Vooruit dan: maar hoe komt het dat zowel mijn broer als ikzelf gedoe hebben in onze relatie?

Susanne: In geen enkele relatie schijnt altijd de zon hoor, schat. Toen je vader vroeger zo veel werkte, heb ik ook

weleens gedacht: dit had ik me anders voorgesteld.

Brechtje: Mam, je weet wat ik bedoel.

Susanne (denkt na): Ik wil dit op de juiste manier formuleren. Mijn gevoel is dat zowel je broer als jij iets anders zocht. Dat zie je terug in de eigenzinnigheid waarmee jij je carrière hebt opgebouwd. Je broer volgde ook niet de traditionele weg. Jullie hadden voldoende zelfvertrouwen om af te wijken van de gebaande paden en dit heeft jullie veel goeds gebracht. Ook in relaties kozen jullie voor iemand die ‘anders’ was. Bijzonderder, origineler en ja, ook lastiger. Maar dat zie je niet als je verliefd bent.

Brechtje: Ik wil het blijven proberen met Mick, maar het is niet makkelijk. Hij heeft veel issues uit zijn jeugd op te lossen en is vaak somber, terwijl ik elke ochtend met een goed humeur wakker word. Hij verwijt me dat bijna.

Susanne: Ik denk dat jullie dachten dat problemen in het leven makkelijk op te lossen zijn. Jullie wilden daar op je eigen manier een positieve rol in spelen, zoals je broer steeds naar een nieuwe stad verhuisde omdat zijn vrouw dacht dat ze daar gelukkiger zou zijn. Jij bent ook elke dag bezig om de problemen van Mick weg te poetsen; door de kinderen rustig te houden omdat hij gevoelig is voor prikkels, door alle praktische zaken te regelen omdat hij dat er niet bij kan hebben, door het huis netjes te houden. Daarnaast breng je ook nog het meeste geld binnen. Je put jezelf uit. Ik weet dat je gek bent op Mick, maar ik had graag gezien dat jij ook eens op hem kon leunen. Jij draagt dit hele gezin in je eentje.

Brechtje (huilt)

Susanne: Hé schat, niet huilen…

Tekst: Elle van Rijn. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden