null Beeld

Moederdag tip: een jaar lang eerlijke bloemen!

VrouwOnline.nl

“Mama, je bent de liefste van de heeeeele wereld!”. Binnenkort is het weer zo ver: Moederdag.

Elk jaar zetten we haar de tweede zondag in mei extra in het zonnetje. We kopen leuke cadeautjes en leggen mama helemaal in de watten.

En waar kun je haar mee verrassen? Sieraden doen het goed, parfum, een beautybehandeling maar ook…bloemen! Want die zijn vandaag de dag nog altijd populair en niet zonder reden.

Geschiedenis

Een kort lesje geschiedenis: Moederdag heeft verschillende oorsprongen. Zo werd in het klassieke Griekenland de Rhea, de grote Moeder der Goden vereerd en vereert de katholieke kerk al eeuwenlang de moeder van Jezus, Maria. In Amerika kwam de Moederdagtraditie in 1870 op gang. De dag werd echter pas echt populair in 1907, toen Anna Marie Jarvis haar eigen moeder en andere in de kerk begon te eren met een anjer. In 1914 besloot de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.

In 1928 werd Moederdag officieel in Nederland uitgeroepen, mede ook door De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde die de verkoop van bloemen wilde stimuleren.

Fair Trade Flower

En dat is meer dan gelukt. Maar het kan nog beter en..vooral ook duurzamer! Want wist je dat veel bloemen die in Nederland verkocht worden uit Afrika komen en door vrouwen gekweekt en geplukt worden? Zij maken lange werkdagen voor een schamel loon, worden blootgesteld aan chemicaliën en (seksueel) geïntimideerd door hun bazen.

Dus: zet ook deze vrouwen en moeders in het zonnetje en koop een eerlijke bos bloemen! Helaas zijn deze bloemen nog nauwelijks verkrijgbaar maar daar kun je wel iets aan doen. Met de actie Power of the Fair Trade Flower pleit Hivos voor een groter aanbod van eerlijke bloemen in Nederlandse winkels.

Teken de petitie en win een jaar lang eerlijke bloemen.

Is dit geen mooi Moederdag cadeau?

Eerder verschenen op VrouwOnline

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden