door corona een lager iq Beeld Getty Images/Westend61
door corona een lager iqBeeld Getty Images/Westend61

Moeite met concentreren? Volgens Brits onderzoek kan corona mogelijk je intelligentie aantasten

Wat de langetermijneffecten van het coronavirus op je gezondheid zijn, wordt momenteel nog altijd onderzocht. Als we een nieuw Brits onderzoek mogen geloven zou het coronavirus zelfs je intelligentie kunnen aantasten.

long covid

In de allerergste gevallen bleek het IQ met zeven punten gedaald onder mensen in Groot-Brittannië die herstelden of waren hersteld van hun coronabesmetting.

Effecten van het coronavirus

Plannen, problemen oplossen en redeneren: het zijn drie dingen waarmee je meer moeite kunt hebben als je herstellende bent van het coronavirus, aldus het onderzoek. Van de ruim 80.000 Britten die in 2020 meewerkten aan de Great British Intelligence Test waren ruim 13.000 respondenten besmet (geweest). Nadat factoren zoals hun geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en inkomen waren geëlimineerd, bleek deze groep het slechtst uit de test te komen.

Langdurige klachten

Een deel van de mensen die langdurig klachten houdt na besmetting met het coronavirus, ook wel long covid genoemd, heeft moeite met concentreren en het vinden van de juiste woorden, aldus de wetenschappers. Dit zijn vaak de mensen die door corona in het ziekenhuis belandden en aan de beademing moesten.

Meer onderzoek nodig

Wat de wetenschappers betreft wordt er naar aanleiding van deze studie nog meer onderzoek gedaan om de gevolgen van corona op de hersenen goed in kaart te brengen. Totdat er verder onderzoek is gedaan naar de langetermijneffecten van coronabesmettingen, houden ze een slag om de arm met betrekking tot de uitkomst van de studie.

Bron: RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden