null Beeld

Moet je niezen tijdens de sex? Dit is waarom!

Vroeger, in de Victoriaanse tijd, dachten ze dat niezen tijdens een vrijpartij een anticonceptiemiddel was. Helaas, dat was verkeerd gedacht… Maar toch is er een verband tussen een stomend schouwspel tussen de lakens en je niesbui.

Vera Klandermans

Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat sexuele fantasieën kunnen leiden tot een niesbui. Hoofdonderzoeker Mahmood Bhutta van het John Radcliffe-ziekenhuis in Oxford maakte hiervan zelfs een complete studie toen hij een patiënt kreeg, die steeds moest niezen als hij aan sex dacht.

Niezen voor en na een orgasme

Hij speurde het internet af met de zoekwoorden 'sex' en 'niezen' om vervolgens te ontdekken dat deze combinatie inderdaad opvallend vaak terugkwam in de zoekopdrachten. Bhutta en zijn collega’s vonden uiteindelijk 17 personen die verklaarden dat ze vaak niesden na een sexuele gedachte. Ook kwamen ze 3 andere mensen op het spoor die moesten niezen na het krijgen van een orgasme. Uit het onderzoek kun je opmaken dat dit fenomeen vaker voorkomt, verklaart Bhutta in de Engelse krant The Independent.

Zo ontstaat de niesbui

Meestal moet je niezen vanwege een irritatie in je neus. Waarschijnlijk zijn niesbuien ook te verklaren door een 'verkeerde' verbinding in het zenuwstelsel. Met een eerder onderzoek is aangetoond dat ongeveer een kwart van alle mensen moet niezen als ze tegen de zon in of in het licht van een felle lamp kijken. Verder komt het weleens voor dat mensen een niesreflex hebben na het eten.

Storing

Over niezen tijdens of na sex verklaart Bhutta: ''Bij zo’n niesbui treedt er waarschijnlijk een storing op in het autonome zenuwstelsel, waarover we geen controle hebben en dat zaken regelt zoals onze hartslag en de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten in onze pupillen. Als 2 signalen in dit systeem met elkaar worden verward, moeten mensen bijvoorbeeld niezen als ze aan sex denken.'' Dus onthou: niest je partner uit het niets, dan beleeft hij vast even een spannend momentje.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan vooronze nieuwsbrief.

Bron: nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden