Hitte Beeld Getty Images/500px
HitteBeeld Getty Images/500px

Hitte, droogte en bosbranden

Mogelijk een nieuw hitterecord: op deze Europese plek is het nu 48,8 graden

48,8 graden. Dat is de temperatuur die verschillende thermometers op Sicilië hebben aangetikt. Een hitterecord dat nog officieel moet worden bevestigd en dat vreselijke gevolgen heeft.

Eva BredaGetty Images/500px

Op het Italiaanse eiland Sicilië is de hoogste temperatuur ooit in Europa gemeten. De Wereld Meteorologische Organisatie moet nog officieel vaststellen dat de meting klopt. Maar vooralsnog ziet het eruit dat er een nieuw hitterecord is gezet.

Bosbranden

Een record behalen klinkt als iets positiefs. maar dat is hier zeker niet het geval. De hitte is ontstaan door een hogedrukgebied dat de naam Lucifer heeft gekregen. Hierdoor is het in delen van Italië en Griekenland extreem warm. Als gevolg daarvan zijn de afgelopen week zo'n 150 bosbranden ontstaan. Door droogte en harde wind ontstaan en verspreiden deze bosbranden zich in rap tempo. En ze zijn moeilijk te blussen. Op dit moment is het leger ingezet en proberen blusvliegtuigen de situatie onder controle te brengen.

Extremer weer

De bosbranden, die al enkele levens eisten, zijn een duidelijk voorbeeld van het ‘extremere weer’ van de laatste jaren. Dit is een gevolg van klimaatverandering. Zware stormen, extreme hagel- of regenval en droogte en hitte zijn andere voorbeelden hiervan. Ook voor de klimaatverandering ontstonden er wel bosbranden, maar door het extremere weer ontstaat er de laatste jaren vaker een perfect storm die dit in de hand werkt.

Vorige records

In dit geval zorgt dat extreme weer voor een hitterecord. Het vorige Italiaanse record stond op 48,5 graden. Dat werd in 1999 gemeten - ook op Sicilië - maar is nooit officieel erkend.

Het officiële Europese record staat al ruim veertig jaar op 48 graden. In 1977 werd deze temperatuur gemeten in Athene. Er bestaat nu dus een kans dat de Griekse hoofdstad van de eerste plek wordt gestoten.

Met deze tips wordt extreme hitte iets draaglijker.

Bron: Rtl nieuws, NOS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden