null Beeld

Mom shaming: ruim driekwart van de moeders heeft ermee te maken

Er zijn verschillende vormen van (online) shaming. Je kent misschien flight shaming of body shaming wel, maar ook moeders moeten eraan ontgelden onder de noemer mom shaming.

Daphne Dorgelo

Maar liefst 77 procent van de moeders zegt commentaar te krijgen op het moederschap. Dat blijkt uit een enquête van Kek Mama onder ruim 800 moeders.

Mom shaming

Hoewel kritiek van alle tijden is, is mom shaming de laatste jaren flink toegenomen. Onder mom shaming verstaan we het openlijk bekritiseren van de keuzes die een moeder maakt voor zichzelf of haar kind. Het gebeurt voor maar liefst 60 procent via sociale media. Klik een willekeurige Facebookpost aan van een moeder en de afkrakende en beledigende opmerkingen vliegen je om de oren. Schokkend, vindt Kek Mama-hoofdredacteur Helene van Santen. "Het zijn vaak kleine opmerkingen waar net een steek inzit. Dat kan van iedereen komen: een vreemde op straat, een vriendin, de buurvrouw of je schoonmoeder."

Van Santen, zelf moeder van een tweeling, is er bekend mee: "Ik heb vaak gehoord: ‘Dat was zeker een keizersnede? Dan weet je niet hoe het echt is om te bevallen.’ Ik weet dat mensen het niet kwaad bedoelen, maar dat betekent niet dat het niet pijnlijk is." De respondenten schreven op hun beurt hun verhaal. Zo schrijft iemand: "Ik was zwanger en kreeg te horen: ‘Wat zielig, een kind krijgt een kind.’ Ik was 26.” Een andere moeder kreeg juist te horen dat ‘te oud’ ook niet goed is: "Ik was de veertig gepasseerd en zwanger van de jongste. Toen kreeg ik te horen dat het niet leuk was voor ons kind om door oma opgevoed te worden."

"Bekende vrouwen met een groot bereik op sociale media hebben in nog sterkere mate te maken met ‘momshaming’”, weet Van Santen. "Zij hoeven maar een foto van een kind te plaatsen en er volgen meteen giftige reacties."

Vaak van onbekenden

Maar mom shaming gebeurt ook genoeg face to face. Nare opmerkingen komen het vaakst van onbekenden (41 procent), blijkt uit de enquête. 36 procent komt van de ouders en schoonouders. Ook bij de opvang en op school houden veel mensen geen blad voor de mond: 23 procent zegt daar wel eens commentaar te ontvangen. Daarnaast zijn er nog collega's (16 procent) en vriendinnen (15 procent). Wel blijkt dat veel vrouwen het niet door hebben wanneer ze een moeder beledigen.

"We willen hier aandacht voor vragen en met een positieve boodschap: laten we allemaal iets liever voor elkaar zijn. Moeders moeten elkaar niet als concurrenten zien.” Kek Mama lanceert vandaag een actie genaamd ‘Mombracing’ waarbij ze moeders oproepen om elkaar te steunen in plaats van te bekritiseren.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: KekMama. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden