null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mondkapjesplicht voorbij: een derde van de Nederlanders vindt dit te vroeg

Vanaf zaterdag is het niet langer verplicht om een mondkapje te dragen in onder andere supermarkten en winkels. Een verademing, maar toch blijkt lang niet iedereen blij met deze versoepeling te zijn.

Anne-Flore MullerGetty Images

Een derde van de Nederlanders laat zelfs weten het afschaffen van de mondkapjeslicht te vroeg te vinden.

Einde mondkapjesplicht

De mondkapjeslicht in openbare ruimtes is voorbij. Dat houdt in dat je niet langer een mondkapje hoeft te dragen in supermarkten, winkels, cafés, restaurants en andere openbare plekken. In het openbaar vervoer, vliegtuigen, op stations en vliegvelden blijft een mondmasker wel verplicht. Anderhalve meten afstand houden is ook nog altijd het advies.

Onderzoek

Terwijl je zou denken dat het gros van de Nederlanders blij zou zijn met deze versoepeling, blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland dat het tegendeel waar is. Het panel van de website ondervroeg 4000 Nederlanders, en wat bleek? Een derde van hen vindt het te vroeg om geen mondkapje meer te dragen.

Te snel

Met name ouderen geven aan deze versoepeling te snel te vinden. “Het is dom om niet naar andere landen te kijken die al verder zijn met vaccinaties”, wijst iemand op de situatie in Israël, waar de plicht recent weer is heringevoerd. “Ik hou mijn hart vast voor de komende maanden”, vult een andere participant aan.

Eigen keuze

Toch is 56 procent van de participanten wel erg blij met de versoepeling. Met als grootste reden ‘dat iedereen nu een keuze heeft’. Maar dat het niet langer verplicht is om altijd een mondkapje te dragen op eerder genoemde plekken, vindt deze groep toch zeker een positief punt.

Wil je toch nog een mondkapje dragen? Zó maak je er heel gemakkelijk zelf een!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Lindanieuws, Hart van Nederland

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden