null Beeld

Monic Hendrickx: “Voor mijn gevoel sta ik op een kruispunt”

Monic Hendrickx (52) mag wel een van de meest succesvolle Nederlandse actrices genoemd worden. Binnenkort is ze te bewonderen in de film God only knows. Libelle sprak met haar over familieverhoudingen, succesvol zijn en de levensfase waarin ze nu zit.

Online redactie Libelle

Monic ging naar de toneelschool en speelde daarna bejubelde rollen in het theater en vooral in films en televisieseries. Ze won maar liefst vier keer een Gouden kalf, de laatste voor haar rol van Carmen in de populaire serie Penoza. Succes genoeg dus, volgens haar eigen definitie: “Ik kan in mijn levensonderhoud voorzien, heb weinig stress over geld, ik heb leuk werk en doe dingen die in ieder geval voor mij betekenis hebben.” Maar toch: er is dus dat wat nu?- gevoel. Wat valt er nog meer te beleven? De afgelopen jaren deed ze mee aan een schrijfwedstrijd op televisie (die ze won) en presenteerde ze het programma Kroongetuige, waarin Bekende Nederlanders een fictieve moord moesten oplossen. Oók leuk allemaal. “Ik heb het gevoel dat ik op een kruispunt sta en ik heb geen idee welke weg ik zal kiezen.”

Samen achterblijven

Thuis gaan er in ieder geval dingen veranderen. “Javaj wordt dit jaar achttien. Ze doet nu eindexamen, is met haar rijbewijs bezig en reisjes aan het plannen. Dat is hartstikke leuk en zoals het hoort, maar mijn functie in haar leven is aan het verdwijnen. In plaats van de dagelijkse zorg is het nu vooral stand-by staan. Ralph zei al: ‘Misschien kunnen we volgend jaar wel ergens overwinteren, Monic!’ Inderdaad, dat zou nu zomaar kunnen. Javaj vindt het alleen maar fijn om een paar maanden alleen thuis te zijn.”

De volgende stap zal zijn dat Javaj uit huis gaat en haar ouders samen achterblijven. “Dat is wel een fase waarin het fout kan gaan. Maar dat denk ik niet, hoor. Ralph en ik weten inmiddels wel hoe het gaat samen. We kunnen elkaar met rust laten als dat nodig is. Dat is niet altijd makkelijk, eerlijk gezegd, maar het helpt dat ik vaak weg ben. Ralph is nogal een ADHD-man, er gebeurt veel bij hem. Ik ken hem al vanaf de middelbare school en ook na al die jaren ben ik nog nieuwsgierig naar wat hij te vertellen heeft. Ik heb de neiging om snel met mensen mee te gaan die iets vinden – ja, daar zit ook wel wat in –, maar hij kan autonoom denken en durft vragen te stellen. Hij stelt ook de goede vragen aan mij. Ik vind het ook fijn dat hij buiten de toneelwereld staat. We hebben inmiddels zo’n verleden samen, daar ben ik zuinig op. Al ben ik ook blij dat we na de middelbare school een tijdje uit elkaar zijn geweest en andere relaties hebben gehad. Anders zou ik toch misschien het gevoel hebben dat ik wat had gemist.”

null Beeld

MEER MONIC

Je leest het hele interview in Libelle 14, nu in de winkel. De film God only knows is nu te zien in de bioscoop.

Interview: Liddie Austin. Beeld: Ester Gebuis.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden