null Beeld

Monica (58) heeft moeite met haar schoondochter

Monica heeft een goede band met haar zoon, maar met haar schoondochter botert het niet. Ze kan niets goed doen als ze op de kleinkinderen past. 

Online redactie Libelle

"Ik weet dat het moeilijk kan zijn om schoondochter te zijn. Ik ben zelf schoondochter geweest, voordat mijn schoonouders overleden en ik heb bijna letterlijk voor een plekje moeten vechten in een gezin met 3 dochters en één zoon: mijn man. Ik heb altijd gedacht: ik zal ervoor zorgen dat mijn schoondochter het niet zo moeilijk zal hebben. Dat heb ik echt eerlijk geprobeerd en ik probeer het nog steeds. Maar het valt niet mee."

Een band voor het leven

"Om de een of andere reden ziet mijn schoondochter mij als concurrent. Ik denk omdat ik een sterke band heb gekregen met mijn zoon, enig kind, nadat mijn man overleed toen hij net 14 jaar was. Hij was een steun voor mij en ik voor hem en zoiets schept een band voor het leven. Maar voor mijn gevoel staat dat los van wat hij voor zijn vrouw voelt. Hij is gek op haar en zij op hem, ze zijn echt gelukkig met elkaar en hun 2 dochtertjes. Maar zodra ik in de buurt ben, lijkt het alsof ze gespannen wordt. Ik ben ingeroosterd voor een halve dag per week; niet omdat zij dat zo graag wil maar omdat het niet anders kan. Ik heb mijzelf gedwongen geen commentaar te leveren op het A4-tje met geboden en verboden. Om zo laat een fruithapje. Om zo laat een middagslaapje. Zo laat een boterham en denk erom, geen appelstroop als ze niet eerst hun boterham met kaas op hebben. Geen snoep. Wel een verplicht appeltje. Moet op."

Zinloos

"Ik doe ze in bad, dan hebben we reuze pret, ze zijn 3 en 5, en dan zijn ze klaar om naar bed te gaan als hun moeder thuiskomt. De eerste keer trok ik ze een schone pyjama uit de commode aan. Fout. Het had een andere pyjamaatje moeten zijn en voor mijn ogen werden ze omgekleed door een duidelijk geïrriteerde moeder. Sindsdien liggen de pyjamaatjes klaar. Ik heb een keer een enorme was opgevouwen, daar was ik een uur mee bezig. ‘Zal ik het wegleggen?’, bood ik aan toen mama thuiskwam. Geen sprake van, zij vouwde alles altijd anders op en waar ik bij was werden de keurige stapeltjes omver gehaald. Ik heb geprobeerd erover te praten met haar. Zinloos. Ze begrijpt niet waarover ik het heb. En omdat ik niet wil dat mijn zoon ooit zou moeten kiezen tussen zijn vrouw en zijn moeder, doe ik gewoon wat zij wil. Maar ja, zelfs dan is het bijna nooit goed. Gelukkig komt mijn zoon elke week wel een paar keer langs, even bijpraten. Nooit over háár, maar toch. Misschien zijn het die bezoekjes die haar dwarszitten."

BEKIJK OOK: Ook onze spiritueel vlogger Manon heeft weleens last van negatieve emoties. Belangrijk is dat je ze kunt ombuigen in iets waar je wél wat mee kunt. In deze video vertelt ze hoe je dat doet.

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden