null Beeld

Monique Hagen schrijft bestsellers voor kinderen: ‘Fantasie moet je koesteren’

Ze zijn de Nicci French van het kinderboek: Hans en Monique Hagen schrijven hit na hit. Zojuist is hun laatste topper verschenen: ‘Nooit denk ik aan niets’. Poëzie 'meets' filosofie voor kleuters en andere mensen.

Jiska Fischer

Voor alle leeftijden

Samen met Charlotte Dematons, bekend van de bestseller Nederland, maakten Hans en Monique Hagen hun laatste boek. Prachtig met linnen ingebonden, klaar om generaties lang doorgegeven te kunnen worden. Het poëzie-prentenboek staat in de boekwinkel onder 5+, maar op de achterflap wordt benadrukt dat het voor alle leeftijden is. “Het moet ook leuk zijn voor ouders om het boek voor te lezen”, legt Monique uit.

God, de hemel, de dood. Dat zijn pittige thema’s voor kinderen..

“We hebben acht jaar aan dit boek gewerkt en in acht jaar tijd gebeurt er van alles in je leven. Elke keer als we aan een gedicht beginnen, komt dat voort uit iets actueels uit ons eigen leven. Gedachten die opduiken en vragen die we onszelf stellen. Er komen overigens ook luchtiger onderwerpen aan bod, zoals tijd die je met opa doorbgrengt. Of een gedichtje over vliegen als een vogel.”

Willen jullie bewust iets meegeven?

“Die thema’s zijn niet bedacht, die komen tot stand. Er zit geen moraal in. Ik zou het fijn vinden als ons boek gespreksstof oplevert tussen ouder en kind. We beschrijven onderwerpen waar je over na kunt denken, die vragen oproepen, en die tot mooie gesprekken kunnen leiden. Dingen die het materiële overstijgen. Maar ik hoop ook dat mensen door de poëzie plezier krijgen in taal, en de rijkdom ervan kunnen ervaren.”

Kindergedachten worden nog niet begrensd door de wetten van de wetenschap. Alles is mogelijk. Spelen jullie graag in op fantasie?

“Het zou fantastisch zijn als mensen kunnen dromen bij onze gedichtjes. We hopen een wereld te openen, die normaal gesproken niet zo toegankelijk is. Fantasie moet je koesteren, dat moet je zo lang mogelijk vasthouden. In een van de gedichten gaat het over een knikker die geplant wordt, waar duizend knikkers uit groeien. Dit gedicht komt voort uit mijn eigen jeugd. Ik was eigenlijk te oud om te geloven dat het echt kon, maar ik wilde het gewoon heel graag. Of vliegen als een vogel, kan ook niet, maar de gedachte aan de sensatie is ook al heel mooi.”

Als echtpaar samen dichten, hoe gaat dat?

“Het maken van een gedicht is alsof je een zaadje plant. De ene keer komt er een boom uit, de andere keer een struik. We zitten samen aan een bureau, en dan mailen we naar elkaar. Zinnetje voor zinnetje vormt zich een gedicht. Daar kunnen jaren overheen gaan. Als we een beginnetje hebben gemaakt dan stoppen we het in een map en bergen het ergens op. Af en toe halen we die map tevoorschijn en denken we er nog eens rustig over na. We veranderen wat en puzzelen net zo lang tot we allebei 100% tevreden zijn met het resultaat.”

Het boek 'Nooit denk ik aan niets' is hier te koop voor €15,99 Beeld: fragment uit 'Nooit denk ik aan iets'

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden