Proeven maar
Move over, karamel-zeezout: déze combinatie is volgens experts pas echt een smaaksensatie
In chocola, als ijssmaak of zelfs door de koffie: het is ons inmiddels wel duidelijk dat karamel-zeezout een goddelijke combinatie is. Nu is er een nieuwe smaaksensatie die misschien nog lekkerder is.
We hebben het over miso-karamel. Deze Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen, zout en koji geeft de karamel een extra diepe umami-smaak.
Karamel-zeezout
De reden dat we de combinatie van karamel en zeezout zo lekker vinden, komt door de combinatie van zoet, zout en vet. Uit onderzoek van de universiteit van Florida is gebleken dat zowel zoete, zoute als vette smaak afzonderlijk chemicaliën opwekt in de hersenen. Je zou het zelfs kunnen vergelijken met een shot heroïne. Maar je kunt je voorstellen dat als je deze drie elementen combineert, er al helemaal vuurwerk in het brein ontstaat.
Miso
In Japan wordt er al langer geëxperimenteerd met miso binnen de patisserie. In Nederland kenden we het alleen nog als toevoeging in voor- en hoofdgerechten, maar net als karamel-zeezout kun je het aan een hoop zoete gerechten toevoegen. Denk aan chocoladetaart, ijs, koekjes en pudding.
Zelf miso-karamelsaus maken
In de video hieronder kun je zien hoe je miso-karamelsaus zelf kunt maken. In het filmpje wordt gebruik gemaakt van rode misopasta, maar je hebt ook witte en zwarte miso. Het verschil zit ‘m in de smaak. Hoe donkerder de miso, hoe dieper de smaak.
Bron: 24Kitchen