Move over Sonja Bakker, hier is Esmee Köhler!
Weg met de superfoods, de koolhydraat-arme diëten en de Sonja Bakker-doctrines. Esmee Köhler doet in haar boek ‘Het normale dieet’ een beroep op ons gezonde verstand. Elk pondje gaat door het... Precies.
Godinnen
Een nieuwe zomer, een nieuw dieet. Zo gaat het ongeveer. We doen er alles aan om als onweerstaanbare godinnen in bikini over het strand te kunnen baywatchen. Als een idioot hijsen we ons rond april en masse – tegen beter weten in – in onze gloednieuwe sportpakjes. Daarnaast storten we ons met de ernst van religieuze extremisten op een nieuw geloof: het dieet dat écht ‘werkt’. En elk jaar zijn er weer nieuwe dieetmantra’s waarmee we ons laten doodgooien door slimme marketeers.
Size zero
Vorig jaar waren het nog de chiazaden en gojibessen uit exotische oorden die de klok sloegen. Het jaar daarvoor was de fascistische ‘één-kleur-theorie’ overgewaaid uit Bali: alles wat je eet, moet groen van kleur zijn. Te bezopen voor woorden natuurlijk, maar we willen gewoon heel graag geloven in een wondermiddel waarbij je kans maakt op size zero. Of liever gezegd: de volgende dag wakker wordt met maatje nul.
Optellen en aftrekken
Gelukkig waait er een frisse wind door de wondere wereld van diëten. Esmee Köhler, slechts 26 jaar oud, rekent af met alle onzin rondom dieëten. Haar motto: eet niet meer dan je verbruikt. Gewoon, optellen en aftrekken. Zo simpel is het. In haar boek Het normale dieet legt ze uit hoe het lichaam werkt en hoe je met kleine veranderingen grote resultaten kunt boeken. Niet door te crashen, maar door je voeding dusdanig aan te passen dat je je leefpatroon verandert. En het dus volhoudt, en zonder veel moeite afvalt en op gewicht blijft. Zonder je guilty pleasures op te geven! Eureka.
Eindelijk een boek voor mensen die van eten houden. Wat fijn!
“Je kunt absoluut wel eens wat lekkers nemen. Bewust eten hoeft ook niet te betekenen dat het niet lekker is. Ik reik in mijn boek handvatten aan waarmee je dit ‘dieet’ de rest van je leven kunt volhouden, zelfs als je met vakantie bent. Op lange termijn zul je ervan afvallen, want je kunt dit gemakkelijk volhouden. Je hoeft namelijk niet al teveel op te geven.”
Is het niet gewoon boerenverstand?
“Dat klopt. Je moet er ook niet te ingewikkeld over doen. Maar het is moeilijk om het in de praktijk toe te passen. Daarom houd ik het theorethische gedeelte in mijn boek beperkt, en focus ik bewust op de oplossing. Je hoeft geen wereldschokkende offers te leveren om af te vallen. Eet van kleinere borden, je zult zien dat je aan de portie die er dan op je bord ligt, ook genoeg hebt. Zo zijn er trucjes, waardoor je nog steeds lekker kunt eten, alleen val je er ondertussen wel van af.”
Hoe ben je tot dit boek gekomen?
“Ik ben opgevoed met lekker eten. Mijn moeder schotelde mij en mijn vader de lekkerste hoogstandjes voor. Ook mijn vader is een fijnproever en allergisch voor, zoals hij dat zelf noemt, ‘egale smaken’. Daarmee bedoelt hij door elkaar gehusselde gerechten. De prak-met-vork-methode waarop Nederlanders nogal dol zijn. Hoe lekker het ook was, mijn moeder is daardoor haar hele leven bezig geweest met allerhande vermageringskuren. Altijd maar aan het jojo’en. In mijn studietijd kwam er bij mijzelf de klad in. Ik dronk er – zoals dat gaat – op los, en het antikater-ontbijt bestond uit broodjes met hotdogs en ketchup. Als iets voldeed aan het criterium ‘eetbaar’, dan at ik het op. Ik werd steeds zwaarder en dacht op een dag: klaar ermee. Ik begon zelf met allerlei crashdiëten. Plotseling zag ik mezelf met een weeïge muesliereep in mijn handen staan, en toen was het genoeg. Er moest iets gebeuren. De hamvraag is: hoe blijf ik slank en gezond terwijl ik wel lekker eet?”
Wat zijn jouw guilty pleasures?
“Speciaalbiertjes en wijn. Daarnaast ben ik verslaafd aan pistachenootjes.”
Tips en wist-je-datjes van Esmee Köhler:
- Eet nooit direct uit afhaalbakjes. Is het je weleens opgevallen hoeveel eten dit is wanneer je het daadwerkelijk leeg kiepert op je bord? Absurd veel ja.
- Van 500 calorieën broccoli kom je in principe net zozeer aan als van 500 calorieën hamburger. Calorieën blijven calorieën.
- Wist je dat een kant-en-klare maaltijdsalade soms meer dan 900 calorieën bevat? Inderdaad: dat is meer dan een standaard diepvriespizza.
- Ook bagels zijn een voorbeeld van zo’n killer. Dit stevige broodje bevat al gauw tussen de 300 en 400 calorieën en dat zijn in werkelijkheid dus vier boterhammen. En dat terwijl ze zo’n ‘verantwoord’ imago hebben!
- Vaak wordt honger verward met dorst. Probeer daarom altijd eerst een glas kraanwater. Dit kan helpen om het hongergevoel te laten verdwijnen.
- Eet zoals een wijnkenner proeft. Oftewel: kwaliteit gaat boven kwantiteit.
- Stel dat je iedere dag 200 calorieën minder eet. Dat betekent op jaarbasis een gewichtsverlies van 10 kilogram. Klinkt super toch?
- Kies voor ribkarbonade in plaats van schouderkarbonade en bespaar 100 calorieën per portie.
- Neem een half stuk appeltaart in plaats van een heel stuk. Dat scheelt al gauw 145 calorieën.
- Reserveer een kwart van je bord voor aardappels, pasta of rijst, een kwart voor vlees of vis en de helft voor groenten. Deel op in denkbeeldige vakjes en maak het jezelf gemakkelijk.
- Probeer eens Griekse yoghurt in plaats van crème fraiche en bespaar al gauw 30 calorieën per lepel.
Koop hier het boek 'Het normale dieet' van Esmee Köhler.