null Beeld

Muziek is je nieuwe therapeut (en arts)

VrouwOnline.nl

Muziek helpt tegen stress en kan zelfs pijn verminderen. Vergeet therapie, vanaf nu maken we tijd om met aandacht muziek te luisteren.

Muziek helpt tegen stress en kan zelfs pijn verminderen. Vergeet therapie, vanaf nu maken we tijd om met aandacht muziek te luisteren.

Het gaat om muziek waar jij een ontspannen gevoel van krijgt, of dat nou opera, klassiek of andere rustige muziek is. Maak een 'Healing Playlist' voor jezelf met muziek waar jij relaxed van wordt. Dat hoeft echt niet alleen maar klassieke muziek te zijn, doe dat alleen als het voor jou werkt. Van welke muziek je ontspant is toch echt heel persoonlijk.

Muziektherapeut en directeur van het Louis Armstrong Center for Music and Medicine in New York: "Wat mensen relaxed maakt is echt persoonlijk en voor sommige is dat zelfs heavy metal. Het is belangrijker hoe je dat inzet in je leven, en of je tijd maakt om bewust te ontspannen door muziek."

Muziek tijdens de bevalling

Ook tijdens een bevallig is muziek aan te raden, het helpt om te ontspannen en wanneer je ontspannen bent is de pijn iets minder (oké het is geen wondermiddel, maar het helpt in ieder geval iets!).

"Muziek werkt in dit geval als afleiding en helpt ook om gemakkelijker bewust te ademen. Ook werkt het positief tegen de pijn tijdens de bevalling", aldus Loewy. Zij adviseert een mix van snelle en rustige muziek om het ademen tijdens een bevalling te ondersteunen.

Loewy: "Muziek met een flinke beat of drum en met één hand mee tikken met de muziek kan de pijn even doorbreken en daardoor kun je wat ontspanning ervaren."

Ga zelf drummen

Je hoeft echt geen muzikant te zijn om de positieve effecten van drummen te ervaren. Uit onderzoek onder kankerpatiënten is gebleken dat het ritme van een drum (zelf doen of ernaar luisteren) pijn kan verminderen. Ook is het bewezen dat het dagelijkse pijntjes kan verminderen zoals hoofdpijn of menstruatiepijn. Koop een trommel, pak een kussen met een paar stokken, sla met je handen op tafel... En ervaar de volgende (bewezen) positieve effecten:

* Je bent meer ontspannen

* Je voelt je minder alleen

* Je kunt je emoties makkelijker laten stromen (of dat nou verdriet is, boosheid of blijdschap)

* Je voelt je meer verbonden

Muziek is goed voor je gezondheid

Muziek luisteren blijkt goed voor het hart. Uit onderzoek bleek dat de bloeddoorstroming 26% verbeterde tijdens het luisteren van muziek die de testpersonen mooi vonden. Dit is ongeveer gelijk aan de verbetering van de bloedsomloop tijdens een sportieve activiteit. Het kan natuurlijk geen workout vervangen, maar het ziet er naar uit dat muziek luisteren wel goed is voor het hart. Drie keer per week twaalf minuten Mozart kan, volgens een ander onderzoek, de bloeddruk helpen verlagen.

Dus maak een playlist, maak regelmatig wat tijd vrij en geniet van je eigen helende sessie.

Bron: Every Day Health

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden