null Beeld

Na dubbele borstamputatie en chemokuur bleek dat Sarah (28) nooit kanker had

Toen de Britse Sarah Boyle (28) in 2016 te horen kreeg dat ze borstkanker had, stortte haar wereld in. Maandenlang onderging ze chemotherapie, waarna uiteindelijk haar beide borsten werden geamputeerd. Slechts een jaar later kreeg Sarah vernietigend nieuws: ze bleek nooit borstkanker te hebben gehad.

Alle zware behandelingen die Sarah had ondergaan, waren niet nodig geweest.

Verkeerde diagnose

Eén van de behandelend artsen kwam er uiteindelijk achter dat er een fout was gemaakt. Het resultaat van de biopsie was verkeerd gerapporteerd. De directie van het ziekenhuis excuseerde zich voor de verkeerde diagnose, volgens hen was er sprake van een ‘menselijke fout’.

Traumatiserend

“De afgelopen jaren waren heel zwaar voor me. Het feit dat mij verteld werd dat ik kanker had, was op zich al verschrikkelijk. Maar om daarna te horen dat al die behandelingen en operaties onnodig waren, was pas echt traumatiserend voor mezelf en mijn gezin”, vertelt Sarah.

Hoger risico op kanker

Sarah ondervindt nog steeds de nadelige gevolgen van de behandelingen en heeft te horen gekregen dat ze nu ook nog eens een hoger risico heeft op kanker door de borstreconstructie. De Britse heeft een advocatenbureau ingeschakeld om te onderzoeken hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren.

Enorme impact

“Dit is een schokkende zaak waarbij een jonge moeder hartverscheurend nieuws heeft gekregen en zware behandelingen heeft moeten ondergaan die achteraf gezien niet nodig waren”, verklaart advocate Sarah Sharples. “Het hele gebeuren heeft een enorme impact gehad op mijn cliënte op zo vele manieren. We willen nu nagaan of het ziekenhuis maatregelen heeft genomen om dergelijke drama’s in de toekomst te voorkomen”, aldus de raadsvrouw.

Gevaarlijke implantaten

“We maken ons ook grote zorgen over het type implantaten dat werd gebruikt om de borsten van Sarah te reconstrueren. Er zijn berichten over een mogelijke verband met een zeldzame vorm van kanker. Het is begrijpelijk dat onze cliënte met een aantal vragen zit die zo snel mogelijk beantwoord moeten worden”, aldus de advocate.

Bron: The Sun. Beeld: Facebook, iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden