null Beeld

Nabestaanden krijgen ‘vergoeding’ voor emotionele schade

Nabestaanden van slachtoffers van ongevallen, geweldsmisdrijven of fouten van anderen krijgen voortaan recht op een vergoeding voor hun 'emotionele' schade. De slachtoffers moeten ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden.

Meike Bergwerff

De naaste kring rondom slachtoffers krijgt hiermee erkenning en genoegdoening, aldus minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De vergoeding kan het verdriet en leed niet wegnemen, maar wel helpen bij de verwerking van de gebeurtenissen, is het idee erachter.

Aansprakelijk

De bedragen die gaan worden uitgekeerd liggen tussen €12.500 en €20.000. Degene die aansprakelijk is gesteld voor de fout, het misdrijf of het ongeval moet dit bedrag betalen.

Leed

Als dat niet mogelijk is, kan de Staat de betaling overnemen en het bedrag op een later moment op de aansprakelijke verhalen. Minister van der Steur verwacht dat de kosten voor de regeling een paar miljoen euro per jaar bedragen, maar dat een groot deel daarvan wordt teruggehaald bij degenen die het leed hebben veroorzaakt.

Afgewezen

Van der Steur heeft het wetsvoorstel voor de vergoeding voor de zogenoemde affectieschade vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is overigens in 2010 ook al eens door de Tweede Kamer gekomen, maar werd toen afgewezen door de Eerste Kamer.

In het nieuwe voorstel is rekening gehouden met de bezwaren van destijds. Zo is het bedrag verhoogd en variabel geworden en is ook de kring van naasten iets verruimd.

Bron: NOS. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden