null Beeld

Nabestaanden ontdekken groot geheim van pas overleden koppel

Buren wisten maar weinig over het doorsnee koppel Jerry en Rita Alter. Dat zij een groot geheim bij zich droegen, was dan ook het laatste wat er van hen verwacht werd.

Daphne Dorgelo

Na hun dood werd er een kostbaar schilderij van de Nederlandse schilder Willem de Kooning gevonden in hun slaapkamer. Het schilderij werd al sinds 1985 gemist uit een museum. Waren het Jerry en Rita die achter een grote en onopgeloste miljoenenroof zaten van dertig jaar geleden?

Kunstdiefstal

Op 30 november 1985 brachten de Alters Thanksgiving door bij hun familie in de Amerikaanse stad Tucson, ongeveer 4,5 uur rijden van hun huis. Een dag later werd het schilderij 'Woman-Ochre' vermist uit het University Of Arizona Museum Of Art: het schilderij dat pasgeleden is gevonden in hun huis en maar liefst 120 miljoen euro waard was.

Verdwijning

De daders zijn destijds nooit gevonden, het schilderij evenmin. Op de dag van de verdwijning van het schilderij opende een beveiliger de deur van het museum. Een koppel liep achter hem aan, waarop de beveiliger niks zei omdat het museum toch bijna openging. De man liep naar boven terwijl de vrouw de beveiliger bezighield met een praatje. Nog geen kwartier later verdween het koppel weer door de uitgang.

Beveiliger

De beveiliger besloot na de vreemde situatie die zich had voorgedaan de verdieping te controleren. En inderdaad: de muur was leeg waar voorheen de Woman-Ochre hing. Het stel was nergens meer te bekennen, er bestonden nog geen bewakingscamera's en vingerafdrukken waren onvindbaar.

FBI

In augustus 2017 belde antiquair David van Auker de FBI met de mededeling de Woman-Ochre in bezit te hebben. Na het overlijden van Jerry en Rita, die beide 81 jaar waren geworden, kocht hij hun hele inboedel op voor tweeduizend dollar.

Onderzoek

Na de vondst is er een nieuw onderzoek gestart met het overleden stel als hoofdverdachten. Na nog meer aanwijzingen lijkt het erop dat Jerry en Rita de meesterdieven te zijn die al die tijd onontdekt zijn gebleven.

Details

Een van de opvallendste aanwijzingen is wel dat Jerry een jaar voor zijn overlijden een verhalenbundel schreef met daarin een verhaal over een kostbare smaragd, door een grootmoeder en haar dochter uit een museum gestolen zonder enig spoor achter te laten. Het verhaal eindigt met een beschrijving van de smaragd en de tekst: "En twee paar ogen om het exclusief te bekijken."

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden