null Beeld

Natasha (20) sterft aan diabetes omdat ze injecties weigert

Bij de Britse Natasha Horne (20) werd diabetes type 1 vastgesteld, maar ze weigerde de insulinebehandelingen uit angst voor naalden.

Daphne Dorgelo

Het was haar moeder Jackie (43) die haar ervan overtuigde om zich te laten testen op diabetes. Jackie is apotheker en herkende de symptomen bij Natasha: gewichtsverlies, dorst en nodig naar de wc moeten midden in de nacht.

Geen naalden

Diabetes type 1 hoeft geen belemmering te zijn; áls er maar insuline wordt toegediend aan de hand van injecties. Maar Natasha zag dit toch even anders voor haar: "Ik hoef geen naalden", aldus de eigenwijze vrouw.

Gewicht

Natasha is altijd erg zwaarlijvig geweest en begon twee jaar geleden ineens gewicht te verliezen vanwege haar diabetes. De combinatie van bang zijn om weer aan te komen en haar haat voor naalden, maakte dat Natasha de behandelingen niet wilde ondergaan.

Vermageren

Natasha begon steeds meer te vermageren en haar ouders begonnen steeds wanhopiger te worden. Ze probeerden haar aan het verstand te brengen de injecties te nemen, maar dit dreef hen steeds verder uit elkaar. De relatie verslechterde en Natasha besloot bij haar vriend te gaan wonen. "Ze besefte gewoon de ernst niet", aldus haar vader Stephen.

Ketoacidose-aanvallen

Vanwege het insulinetekort kreeg Natasha drie levensbedreigende ketoacidose-aanvallen. Moeder Jackie besloot na de laatste aanval een nieuwe poging te wagen haar te overtuigen door haar vijfjarige zusje Scarlett mee te nemen naar het ziekenhuis. "Ik zei: je gaat ons niet verlaten. Ik ga je kleine zusje niet vertellen dat haar beste vriendin er niet meer is."

Veranderen

Natasha beloofde te veranderen en de medische behandelingen te ondergaan, maar in de praktijk maakte ze op twintigjarige leeftijd een ander besluit.

Diabetische coma

Als gevolg van een diabetische coma overleed Natasha op 22 augustus. "Ik kocht haar medicijnen, bracht het naar haar huis, maar het enige wat ik niet kon doen was het in haar mond stoppen", aldus moeder Jackie. "Haar dood was volledig te voorkomen, maar als ik terugkijk, weet ik niet wat we nog meer hadden kunnen doen."

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: nieuwsblad.be. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden