null Beeld

PREMIUM

Nazima’s dochter strijd tegen straatintimidatie: “Van een verlegen meisje veranderde ze in een feministe”

Nazima Asruf (51) is apetrots op haar dochter Ambrien Moeniralam (18), die op een creatieve manier de strijd aangaat met straatintimidatie (ook wel cat calling genoemd). Ze krijt de beledigende, seksistische of racistische kreten die meisjes en vrouwen naar hun hoofd geslingerd krijgen op muren en stoepen.

Nazima: “Voordat het coronavirus losbarstte, waren er weken dat ik Ambrien amper zag. Hele dagen was ze druk, met school en daarnaast de cat calls. Nog steeds is ze vaak online om te chatten en van alles te regelen. Zo plant ze samen met initiatieven uit de rest van de wereld een dag waarop mensen wereldwijd tegelijkertijd gaan krijten op straat. Niet alleen Ambrien, ook mijn andere dochters doen veel om de wereld voor anderen beter te maken. Mijn oudste dochter is vrijwilliger op de dierenambulance, en mijn middelste stelde in de afstudeerthesis van haar Master Film Studies aan de kaak hoe racistisch en seksistisch de populaire serie Game of Thrones is. Via haar hoorde Ambrien, toen ze net op de middelbare school zat, over feminisme. Van een verlegen meisje veranderde ze ineens in een feministe. Er was een vuur in haar ontbrand. Met haar zussen en ook aan tafel gingen de gesprekken vaak over hoe jongens en meisjes met elkaar omgaan. Van vriendinnen en klasgenootjes hoorde ze hoe zij werden nagesist door mannen, wat ze naar hun hoofd geslingerd kregen en wat dat met hen deed.

Op haar vijftiende startte Ambrien met haar Instagram-account CatcallsofAmsterdam, naar New Yorks voorbeeld. Ze deelt er foto’s van de teksten die ze op de stoep krijt. Het zijn heftige teksten. Grof, hard. Vooral in het begin maakte ik me zorgen om haar veiligheid. Ze was nog zo jong, en wat kan er gebeuren als groepen mannen, van die macho types, zich aangesproken voelen en de confrontatie aangaan? Gelukkig reageert Ambrien altijd kalm als dat gebeurt. “Probeer je eens te verplaatsen in degene die je naroept. Hoe zou je je voelen?” vraagt ze bijvoorbeeld. Toch wil ik dat er altijd iemand met haar meegaat, zoals een van haar zussen of vriendinnen. Overigens reageren veel voorbijgangers nieuwsgierig en positief: “Wat ben je aan het doen, voor wie?” En: “Wat goed dat je dit doet!”

Haar kunstlerares raakte tijdens de diploma-uitreiking op de middelbare school zelfs geëmotioneerd toen zij het woord richtte tot ‘haar activiste Ambrien’. Het verbaasde me, in positieve zin. Het maakt me trots dat ze mensen zo in het hart raakt met haar boodschap. Ambrien won prijzen en werd gevraagd voor interviews in bladen en talkshows zoals RTL Late Night. Laatst hield ze een Ted Talk. De hele zaal zat vol, zo indrukwekkend. Ze heeft een enorm netwerk opgebouwd. Haar bevlogenheid en activisme verbazen me vaak, zelf blijf ik het liefst op de achtergrond. Ik vind het stoer wat Ambrien doet en we steunen haar waar dat kan. Ik vind het niet belangrijk hoeveel geld mijn dochters verdienen, als ze maar doen wat hun gelukkig maakt. Maar soms zitten we aan tafel, en zegt ze “kijk nou!” als ze weer een berichtje binnenkrijgt van een meisje dat is nageroepen. Verschrikkelijk vindt ze het: wanneer houdt het op? Dan probeer ik haar op te peppen door te zeggen: ga gewoon door, je hebt al zo veel mensen bereikt. En kijk wat de metoo-beweging heeft losgemaakt. De dag waarop Harvey Weinstein werd veroordeeld tot 23 jaar cel, waren we erg blij, het voelde aan als gerechtigheid. Het heeft nut wat ze doet.”

Ambrien: “Ik heb nooit begrepen dat anderen kunnen lachen om seksistische grappen. Er schuilt zoveel ongelijkheid in. Het maakte me ook boos als ik zag wat bepaalde opmerkingen met mijn vriendinnen en zussen deden. Ze waren kwetsbaar, onzeker en beschaamd als ze erover vertelden. Alsof ze het zelf hadden uitgelokt. Zelf voelde ik me ook vies, nadat een man op straat “hé meisje, laat eens je kutje zien!” riep. Het maakt bijna niet uit of je écht ben aangeraakt of met woorden.”

Interview: Marlies Jansen. Fotografie: petronelannita

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden