null Beeld

Nederland maakt zich op voor hitte

Dinsdag treedt het Nationaal Hitteplan in werking, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag laten weten.

Eerder zou het plan op zijn vroegst woensdag ingaan.

Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra er ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Ook dieren kunnen last hebben van de warmte.

Schaduw

Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis.

Dieren

Kinderen, bejaarden, maar ook huisdieren kunnen flink last hebben van de hitte. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren en de Dierenbescherming geven tips om het warme weer voor verschillende diersoorten zo draaglijk mogelijk te maken.

Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?

Het dier voelt warm aan, ademt snel en is lusteloos. Daarnaast zijn de slijmvliezen in de mond van het beest rood. Oververhitting is gevaarlijk en soms zelfs dodelijk voor huisdieren. Als het dier een snelle hartslag en ademhaling heeft en niet tot nauwelijks reageert op prikkels, moet direct contact gezocht worden met de dierenarts.

Wat te doen bij oververhitte dieren?

Zorg altijd voor vers, koel drinkwater. Help het dier af te koelen door hem nat te maken met lauw water of ergens te laten zwemmen. Pas op met ijskoud water, want dan trekken de bloedvaten samen waardoor het dier de warmte nog moeilijker kwijtraakt. Oververhitte dieren moeten naar een plek in de schaduw of koelte gebracht worden, waar ze bij kunnen komen.

Welke dieren zijn erg gevoelig voor de warmte?

Honden hebben het snel warm. Behalve in de voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Warmte raken ze alleen maar kwijt door te hijgen. Ga daarom geen lange stukken wandelen en al helemaal niet fietsen met de hond overdag. Honden met een dunne vacht kunnen verbranden, dunbehaarde plekken kunnen ingesmeerd worden met zonnebrand.

Ook voor konijnen is de hitte geen pretje. Deze huisdieren leven in het wild in koele holen onder de grond en hebben het in hun kooitjes al zwaar als de temperatuur boven de 24 graden uitkomt. Het is belangrijk dat baasjes van konijnen ervoor zorgen dat de kooi niet in de volle zon staat. Ook koelelementen in het hok, bijvoorbeeld omwikkeld met een handdoek, kunnen voor verkoeling zorgen. Konijnen lopen tijdens warm weer extra risico door de dodelijke huidmadenziekte, veroorzaakt door vliegjes die eitjes leggen in de keutels of vacht van het konijn.

Iedere zomer overlijden er weer honden omdat hun baasjes ze achterlaten in snikhete auto’s. Neemt dat aantal toe?

Het is niet bekend hoeveel dieren er jaarlijks in hete auto's worden achtergelaten. De politie en de Dierenbescherming houden het aantal incidenten niet bij. Wel wordt er ieder jaar weer gewaarschuwd door onder meer de politie om dieren niet in de auto achter te laten: als het buiten 24 graden is, is het in een auto na een halfuur al 43 graden. Ook als de auto in de schaduw staat, kan een hond ernstig in de problemen komen.

Bron en beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden