null Beeld

Nederland stopt 2 weken met AstraZeneca-vaccin

Minister Hugo de Jonge heeft alsnog besloten om het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin voor twee weken stil te leggen. Door dit besluit moeten er bijna 300.000 prikafspraken worden afgezegd.

Tara Stokdijk

De Jonge legt het prikken met het AstraZeneca-vaccin stil op advies van de Nederlandse medicijnenwaakhond.

AstraZeneca-vaccin

Het pauzeren zou uit voorzorg zijn. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is het verstandiger om nader onderzoek af te wachten en pas daarna weer door te gaan met AstraZeneca. Mensen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, hoeven zich volgens Hugo de Jonge geen zorgen te maken of ze hun tweede prik wel op tijd krijgen. Bij het AstraZeneca-vaccin zitten er twaalf weken tussen de eerste en tweede prik. Tot en met zondag 28 maart wordt er niet met het vaccin geprikt.

Andere landen gingen voor

Eerder besloten Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, IJsland, Bulgarije en Ierland al te stoppen met het vaccin. Hugo de Jonge liet destijds nog weten gewoon door te gaan met AstraZeneca. Dat werd besloten op basis van het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie. Het besluit om te pauzeren is nu genomen op basis van nieuwe meldingen en andere klachten.

Afspraken worden afgezegd

Op dit moment hebben 350.284 Nederlanders al een AstraZeneca-vaccinatie gehad. Tot zondag 28 maart zouden daar nog 288.791 prikken bijkomen. Deze afspraken worden allemaal afgezegd. GGD's gaan de afspraken per sms of telefonisch afzeggen. Huisartsen nemen zelf contact op met hun patiënten.

Geen vertraging

Hugo de Jonge laat weten dat hij niet denkt dat de AstraZeneca-pauze gaat zorgen voor vertraging van de vaccinatiecampagne. Hij denkt nog steeds dat iedere Nederlander die dat wil begin juli de eerste prik kan hebben gehad. "Als we over een paar weken weer gewoon verder kunnen, en daar ga ik op zich wel van uit, dan scheelt het eigenlijk niet zo heel veel met waar we stonden", aldus De Jonge.

Nieuwe meldingen

Over het AstraZeneca-vaccin zouden zes nieuwe meldingen van bijwerkingen zijn gekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat hierbij om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming én een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50 jaar. Over het onderzoek dat hiernaar gedaan wordt, zegt de Jonge: "Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen."

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden