null Beeld

Nederland stopt voorlopig met AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60

Nederlanders onder de 60 jaar worden in ieder geval tot woensdag 7 april niet meer ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten in verband met mogelijke bloedstollingsproblemen als bijwerking van het vaccin.

Online redactie Libelle

Er worden per direct 10.000 prikafspraken geschrapt. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR. Mensen die de komende dagen een afspraak hebben bij de GGD worden gebeld of gesmst.

Trombose

In ons land zijn tot nu toe 400.000 mensen ingeënt met AstraZeneca. Het gaat om mensen tussen de 60 en 64 jaar en zorgmedewerkers in verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en wijkverpleging. Ook een aantal mensen uit hoog-risicogroepen hebben dit vaccin gekregen.

Van een aantal gevallen is bekend dat zij na toediening van het AstraZeneca-vaccin ernstige trombose kregen. Bij trombose komt een bloedpropje klem te zitten in een bloedvat. In Nederland zijn tot nu toe vijf meldingen binnengekomen van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar die trombose ontwikkelden in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Eén van hen is overleden. Deze vrouwen ontwikkelden binnen tien dagen na de inenting een uitgebreide longembolie. Momenteel wordt onderzocht of er een verband is.

Zekere voor het onzekere

Demissionair minister Hugo de Jonge zegt dat er over de veiligheid van vaccins geen enkele twijfel mag bestaan. "Ik wil nogmaals benadrukken dat ik dit besluit uit voorzorg neem en dat er nog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen deze meldingen en vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin", schrijft hij in de Kamerbrief. De vraag is of het gaat om klachten na vaccinatie of door vaccinatie. Hij vindt dat ze het zekere voor het onzekere moeten nemen. De vaccinatiestop duurt in ieder geval tot en met volgende week woensdag, 7 april.

De Jonge verwacht een nader oordeel van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Eerder beoordeelde het EMA dat het vaccin veilig was, maar een verband met bloedstollingsproblemen werd toen niet uitgesloten.

Dokter Rutger legt uit: wat is bloedstolling eigenlijk?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Tweede Kamer, NOS, RTL Nieuws. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden