Rood op Europese coronarisicokaart Beeld Getty Images
Rood op Europese coronarisicokaartBeeld Getty Images

Nederland weer van oranje naar rood op Europese coronarisicokaart

Het is weer zover: het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft bepaald dat heel Nederland weer gedeeltelijk rood kleurt op de risicokaart.

Demi SchoenmakersGetty Images

De provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland, Friesland, Flevoland en Zeeland gaan van oranje naar rood op de Europese besmettingskaart. Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen blijven deze week nog op oranje staan, maar de verwachting is dat deze provincies volgende week ook naar rood gaan.

Andere regels

Dat heeft het ECDC bepaald, dit is het Europese RIVM. Elke donderdag wordt een nieuwe kaart gepubliceerd. Ze baseren de kleuren op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. Ze kijken ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests. Voor een makkelijk en duidelijk overzicht, maken ze een kaart met verschillende kleuren. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Brandhaard in Utrecht

Het aantal positieve tests schiet in Nederland de laatste tijd weer omhoog. In Utrecht zijn momenteel de meeste besmettingen van Nederland, in verhouding tot het aantal inwoners. Daar werden in de afgelopen twee weken zo’n 3700 mensen positief getest. Dit geldt niet alleen voor de stad Utrecht, maar ook gemeenten als Rhenen, Veenendaal, Vijfheerenlanden en Woudenberg.

In Limburg en Flevoland steeg het aantal besmettingen met 35%, in Drenthe met 64% en in Overijssel nam het aantal besmette personen met 58% toe ten opzichte van vorige week.

Vakantie in eigen land? Dit zijn de leukste to do’s op Vlieland:

Bron: ECDC.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden