null Beeld

Nederland zet zich met prachtige initiatieven in om mondkapjes te maken

Tijdens de coronacrisis is er aan liefde en saamhorigheid gelukkig geen gebrek. Nu er een tekort aan mondkapjes lijkt te zijn, zetten Nederlandse initiatieven zich massaal in om te helpen.

Daphne Dorgelo

Ziekenhuizen hebben soms amper beschermende middelen, de thuiszorg vaak helemaal niet. Om niet alleen het zorgpersoneel, maar ook allerlei andere organisaties in nood bij te staan en in zijn algeheel de wereldwijde pandemie te bestrijden, zijn er prachtige acties opgezet. Wij hebben er een aantal onder elkaar gezet:

Maskers by Makers

Zo zet Makers Unite, een organisatie die zich inzet om nieuwkomers in Nederland te verwelkomen, zich in om in totaal 20.000 mondkapjes te maken. Dit doen zij voor dakloze centra, thuiszorg en opvangcentra. Normaal gesproken biedt de organisatie 6-weekse programma's aan om de nieuwkomers de kans te geven hun ambities op de creatieve markt in Nederland vorm te kunnen geven. Maar door de maatregelen liggen hun naaiateliers momenteel stil. Dat zij zich nu met het project Maskers by Makers vrijwillig inzetten om maskers te maken in de ateliers, is natuurlijk een prachtig gebaar.

De Regenboog

Stichting De Regenboog opperde het project onder de noemer Project Amsterdamse Mondkapjes (PAM) samen met Tandartspraktijk Nieuw Amsterdam en het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). "Verschillende vluchtelingenopvang en andere professionals die zich niet in de 'frontlinie' van de bestrijding van het coronavirus bevinden, hebben dringend gezichtsmaskers nodig", aldus Emma Ricketts, project coördinator De Regenboog.

Verschillende hotels in Amsterdam hebben lakens voor de productie van de gezichtsmaskers geschonken aan het initiatief. De Regenboog haalt deze materialen op en levert ze aan Makers Unite. De bikkels in het atelier knippen, strijken en naaien vrijwillig de maskers. Nadat ze gewassen, gedesinfecteerd en voorzien zijn van een filter, worden ze aan verschillende organisaties in nood geschonken.

De organisatie is momenteel druk bezig met een volgende stap: medische wegwerpvesten. Die schenken ze aan een ziekenhuis in Noord-Nederland.

null Beeld

Maskers by Makers

Brabant Mondmasker Initiatief

Ook het Brabant Mondmasker Initiatief zet zich in om mondkapjes te maken. Een team vrijwilligers werkt met de anderhalf kilometer stof dat het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen hen schonk, dagelijks aan een noodvoorraad mondkapjes voor de zorg. "Er is op het moment helemaal niks. Zorgmedewerkers grijpen vaak naast hun middelen. Soms verzorgen ze ouderen uit nood zonder benodigde middelen. Dat is enorm gevaarlijk", vertelt een initiatiefnemer aan Radio 2.

Nederlandse bedrijven

3 Nederlandse bedrijven, Afpro filtertechniek, Auping en DSM hebben de handen ineengeslagen om maar liefst een kwart van de Nederlandse behoefte van mondkapjes te voorzien. Dinsdag overhandigden ze de eerste doos met FFP2-kwaliteit mondkapjes aan minister Martin van Rijn voor medische zorg. Binnenkort zullen er wekelijks een miljoen volgen. Van Rijn benadrukte wel dat alle aandacht naar de zorg gaat en de maskers dus niet voor mensen buiten de zorg zijn.

Mondkapjes maken Nederland

Maar meehelpen kan ook perfect vanuit huis. Daar hoeven niet enkel grote bedrijven en initiatieven aan te pas te komen. Talloze Nederlanders zijn thuis aan het naaien geslagen via de Facebookgroep Mondkapjes Maken Nederland. Naar schatting zijn er al zo’n 100.000 mondkapjes genaaid. Vraag en aanbod wisselen elkaar af in de berichten en er is vooral één overeenkomst te merken: iedereen wil elkaar met liefde helpen.

Met het patroon van Libelle kun je ook zelf aan de slag. Óf maak 'm op deze manier:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Makers Unite

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden