null Beeld

Nederlander at in 2019 meer vlees, dat kan anders: 6 heerlijke vegetarische gerechten

De vleesconsumptie is opnieuw gestegen: Nederlanders aten vorig jaar gemiddeld ruim een halve kilo meer vlees dan in 2018. Dat is best veel en daarom delen wij een paar heerlijke vegetarische gerechten.

Online redactie Libelle

Gemiddeld consumeert elke Nederlander per jaar 77,8 kilo vlees. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), op verzoek van Wakker Dier.

39 kilo

Daar moet wel bij gezegd worden dat we niet precies 77,8 kilo aan dieren eet, want dat gewicht is op basis van karkasgewicht. Dat betekent nog inclusief botten en vocht. Dus slechts de helft daarvan wordt ook daadwerkelijk geconsumeerd. Ofwel: gemiddeld at een Nederlander in 2019 39 kilo vlees. Toch zijn er nog wat vraagtekens. Het vlees dat in de horeca wordt gegeten, wordt namelijk wel meegeteld in de cijfers. Buitenlandse toeristen dragen in dit onderzoek dus ook bij aan het Nederlands gemiddelde.

Verder blijkt uit het onderzoek dat varkensvlees favoriet is onder de Nederlanders. Iedere Nederlander eet gemiddeld 18,5 kilo varken per jaar. Kippenvlees staat op tweede plaats met 11,5 kilo. Van rund eten we jaarlijks 8 kilo per persoon.

Gezondheid en milieu

39 kilo vlees is best veel. Het voedingscentrum adviseert iedereen wekelijks niet meer dan 300 gram aan rood vlees te eten. Dat is zo'n 43 gram per dag en jaarlijks 15,5 kilo. Daar hoort kip niet bij, maar dan nog is het advies een stuk minder dan het daadwerkelijke gemiddelde. Wellicht is het dus een idee om wat minder vlees te consumeren en zo af en toe een vegetarisch gerecht op tafel te zetten. Vlees bevat nuttige voedingsstoffen zoals eiwit, Vitamine B en ijzer, maar te veel vlees is niet goed voor je gezondheid en het milieu. Zo kan het eten van te veel rood vlees in verband worden gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.

Bovendien heeft produceren van vlees veel invloed op het klimaat. De toenemende vraag naar vlees leidt tot ontbossing, meer land- en watergebruik en het verdwijnen van regenwoud. Minder vlees eten leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder belast wordt. Door bijvoorbeeld per week 100 gram minder vlees te eten, verlaag je de uitstoot van broeikasgassen van je eigen voedingspatroon al met 7 tot 10%.

Vegetarische gerechten

Het eten van minder vlees is dus gunstig voor zowel je gezondheid als voor het milieu. Probeer daarom af en toe vegetarisch te eten. Om je daar een handje bij te helpen, hebben we een paar heerlijke vegetarische gerechten voor je op een rijtje gezet:

Meer inspiratie? Dít boek van het Voedingscentrum staat boordevol lekkere vegetarische recepten:

Eet je vegetarisch of veganistisch? Dr. Rutger legt uit hoe je toch al je voedingsstoffen binnenkrijgt:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden