Sparen Beeld Getty Images
SparenBeeld Getty Images

Nederlanders spaarden meer dan ooit tijdens de coronacrisis - gemiddeld maar liefst dít bedrag

De coronacrisis is voor velen een moeilijke tijd, ook financieel. Toch zijn er behoorlijk wat Nederlanders die juist extra veel konden sparen tijdens de coronapandemie.

Tara StokdijkGetty Images

Sterker nog: gemiddeld spaarden Nederlanders meer dan ooit.

Nederland spaarde meer dan ooit

ING analyseerde de spaartegoeden van Nederlanders tijdens de coronacrisis. Hun conclusie? Nederlandse huishoudens schreven gemiddeld meer dan €6500 bij op hun spaarrekening. In totaal zag de bank de spaartegoeden op de Nederlandse spaarrekeningen met 52 miljoen euro stijgen.

Diverse oorzaken

Hoe dit komt? Dat ligt volgens de bank aan twee dingen: allereerst omdat er veel minder geconsumeerd kon worden. Winkels en horecagelegenheden waren dicht en vakanties konden niet doorgaan. Als tweede bleef er volgens de bank veel werkgelegenheid overeind dankzij de steunpakketten van de overheid, waardoor het inkomen van Nederlanders redelijk op peil bleef.

Angst voor baanverlies

Ook zouden veel huishoudens volgens de bank minder geconsumeerd hebben uit voorzorg, bijvoorbeeld uit angst voor baanverlies. ING verwacht niet dat al het gespaarde geld gelijk weer wordt uitgegeven zodra dat weer kan.

Grote verschillen

Het is een recordstijging, maar de bank laat wel weten dat de verschillen tussen de Nederlandse huishoudens zeer groot zijn. Het zijn vooral de huishoudens die vóór de coronacrisis al een bovengemiddeld vermogen op hun bankrekening hadden staan, die nu meer konden sparen. Minder rijke huishoudens geven volgens ING nog steeds vaak even veel uit als dat er binnenkomt.

Zó leer je je kind geld sparen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden