null Beeld

Nederlands gezinsleven krijgt een 8+. Is jouw gezin ook gelukkig? Praat mee!

Dat Nederlanders één van de gelukkigste volkeren ter wereld zijn, wisten we al. Maar heb je een gezin? Dan heb je dubbel mazzel: Nederlandse gezinnen zijn namelijk erg gelukkig.

Helene van Santen

Het gemiddelde cijfer dat ouders hun gezinsleven geven is een dikke 8. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Maar liefst driekwart van de ondervraagde Nederlanders geeft het gezinsleven een 8 of hoger. Ze zijn vooral tevreden met de goede sfeer in huis, dat er veel begrip voor elkaar is en dat er genoeg tijd is om samen leuke dingen te doen.

Kinderen

Ook kinderen zijn blij met hun thuissituatie: zij geven het gezinsleven eveneens een dikke 8. Maar liefst driekwart zegt pas vanaf hun 20ste het huis uit te willen. Of de ouders daar ook zo blij mee zijn, is niet onderzocht.

LEES OOK: Hoe ouder we worden, hoe gelukkiger we zijn

Rust en geborgenheid

Volgens de onderzoekers passen de onderzoeksresultaten in het huidige tijdsbeeld. "We hebben weer behoefte aan 'samenzijn' en traditionele waarden, zoals een goed gezinsverband,'' zegt onderzoeker Frits Spangenberg. "Dat geeft rust en geborgenheid. Zodra de situatie minder structuur heeft, bijvoorbeeld bij sommige eenoudergezinnen, is de tevredenheid ook iets lager." Slechts 3% van de ondervraagde Nederlanders geeft het eigen gezinsleven een onvoldoende.

Ben jij ook zo blij met je gezinsleven? Welk cijfer geef je jouw gezin? Praat erover mee op het Libelle-forum.

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden