null Beeld

“Nederlandse moeders zijn de meest relaxte ter wereld”

De Australische journalist Mihal Greener vindt dat de hele wereld nog wel wat kan leren van die koele, nuchtere Nederlandse moeders. Dat schrijft ze in de Amerikaanse krant The Washington Post.

Ingrid Hofstra

Mihal woont al zeven jaar in Nederland en verbaast zich keer op keer weer. "Ik denk echt dat ze de meeste relaxte moeders ter wereld zijn," schrijft ze.

Makkie

"Of ze nou meerdere kinderen op hun fiets hebben, of een drie-jarige dreumes lekker laten spelen zonder zich zorgen te maken, Nederlandse moeders lijken het allemaal gemakkelijk aan te kunnen," aldus Mihal.

Duidelijkheid

Ze zegt dat ze hier nog nooit een moeder heeft horen schreeuwen. Die nuchterheid betekent overigens niet dat Nederlandse mama's ongeïnteresseerd zijn, schrijft de Australische. "Ze vinden het heerlijk om tijd met hun kinderen door te brengen, luisteren naar wat ze te zeggen hebben, leggen duidelijke regels op en vinden familietijd erg belangrijk.

Gezellig

Hoe kan het dan dat wij zulke goede moeders zijn? Volgens Mihal komt het omdat we niet de behoefte hebben om de schijn op te houden. "Hier hoeven kinderfeestjes niet groter en beter te zijn dan die van een klasgenootje. Verjaardagen worden vaak thuis gevierd een een cadeautje van rond tien euro is meer dan genoeg. Ook doet het er niet toe of je kind merkkleding draagt. Het leven hier is simpel en gezellig."

Parttime

Wat Mihal ook opvalt is dat kinderen hier niet worden vergeleken met hun ouders. Dat is in Australië wel anders. "Wat Janneke of Joost goed of niet zo goed kan wordt niet meteen gezien als een tekortkoming of resultaat van de opvoeding," schrijft Mihal. Verder zijn kinderen in Nederland nog relatief veel bij hun ouders, omdat moeders vaak parttime werken. Dat kan niet in elk land, omdat de overheid dat niet altijd financieel mogelijk maakt.

Hollandse nuchterheid

De Australische journalist denkt dat het allemaal ook te maken heeft met de Nederlandse manier van leven. "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg." In Nederland hoef je niet de beste te zijn, en dat is heerlijk voor kinderen, maar ook voor ouders denkt Mihal. "Hier zul je geen uitbarstingen zien zoals in Zuid-Europa. Hollanders zijn koel en geduldig."

Wat vind jij, heeft Mihal gelijk?

Bron: The Washington Post. Beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden