null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nee hè? Reizen met de tram en de bus wordt vanaf volgend jaar duurder

Slecht nieuws voor iedereen die met het ov moet reizen. Ritjes met het openbaar vervoer worden volgend jaar een stuk duurder. Gemiddeld ga je voor de bus en de tram 7,25 procent méér betalen. Ook reizen met de trein gaat waarschijnlijk opnieuw duurder worden.

Suzanna TimmerGetty Images

Alles wordt duurder en voor het openbaar vervoer is dat helaas niet anders. Er was in september al een landelijke advies om het ov duurder te maken. Nu nemen lokale overheden dit op grote schaal over.

‘Onvermijdelijk’

Zo verhogen de Haagse vervoerder HTM en Rotterdamse stads- en streekvervoerder RET in ieder geval hun prijzen. Ook streekvervoerder Connexxion gaat erin mee.

De vervoerders geven als reden onder meer de hogere energiekosten. De prijsverhogingen zijn onvermijdelijk, volgens een woordvoerder van Connexxion, dat onder meer in Noord-Holland, Zuidoost-Brabant en rondom Arnhem en Nijmegen bussen laat rijden.

Energieprijzen

“De brandstof- en energieprijzen zijn in 2022 zeer snel gestegen, daarom moeten we een grotere stap zetten in het verhogen van de tarieven dan in voorgaande jaren. Door de hoge brandstof- en energieprijzen houden de ov-bedrijven hier zelf geen extra winst aan over.”

Kinderen krijgen voordeel

Rondom Den Haag betalen reizigers vanaf volgend jaar 0,187 euro per kilometer. Dat is nu nog 0,174 euro. Het landelijk vastgestelde basistarief stijgt van 1,01 euro naar 1,08 euro. De kosten van een kinderkaartje in het Haagse ov gaan wél omlaag: van 1,50 euro naar 1,00 euro. Zo wil de HTM ouders stimuleren om hun kinderen met het ov te laten reizen.

In Rotterdam mogen kinderen tot 12 jaar en 65-plussers ook in 2023 gratis reizen in het ov. Maar landelijk zit dat er dus niet in. Wel hopen de regionale vervoerders nog steeds het btw-tarief van 9 naar 0 procent te krijgen. Daar zou eind dit jaar meer over bekend moeten worden. Momenteel wordt daar onderzoek naar gedaan.

Treinreizen ook duurder

Een treinkaartje gaat zeer waarschijnlijk ook weer duurder worden, al ligt dat nog niet helemaal vast. De NS moet in 2023 gemiddeld 12 procent meer gebruiksvergoeding betalen voor het spoor en gaat dat mogelijk doorberekenen aan de reiziger. Dan ben je 5 à 6 procent meer kwijt voor een treinticket.

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: Omroep West/Treinreiziger.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden