null Beeld

‘Negen betweterige opmerkingen van ouders én mijn reactie daarop’

Libelle's Sylvia gaat vrijwillig kindvrij door het leven en is daar heel gelukkig mee. Minder gelukkig wordt ze van de opmerkingen die ze geregeld te horen krijgt van mensen mét kinderen.

Sylvia Schaffrath

Sylvia: Best wel wat mensen met kinderen, we noemen ze ‘ouders’, hebben de neiging om, enkel omdat ze zichzelf hebben voortgeplant, te geloven dat ze ineens tot een hogere diersoort behoren. Dat zou nog niet zo erg zijn als ze alleen hun eigen groep daarmee lastigvielen. Maar het vervelende is dat ze zich regelmatig geroepen voelen dat gevoel van superioriteit tentoon te spreiden tegenover die andere grote groep: degenen die vrijwillig zonder kinderen door het leven gaan. Ik hoor bij die laatste groep en hieronder reageer ik op een aantal typerende uitspraken van die zelfvoldane groep.

1) “Hoezo ben jij moe? Ben jij vannacht tig keer wakker geworden van een huilende baby?”

Ik heb nieuws voor je: ik ben één van de dik een miljoen mensen met slaapproblemen, zowel inslapen als doorslapen, dus kom bij mij niet aan dat het voor jou zwaarder is. Bij jou is het na een jaar of drie voorbij. Ik heb het al een jaartje of vijftien.

2) “Hoezo ben jij druk? Heus, als je kinderen krijgt, snap je pas wat druk betekent.”

Nee, want verbouwingen, vrienden helpen, vrijwilligerswerk et cetera tellen niet mee. En natuurlijk: complimenten dat jij dat er allemaal nog even ‘bij’ doet, maar persoonlijk heb ik ook graag ‘me-time’, én een opgeruimd huis, ook dat.

3) “Alsjeblieft, vergelijk je kat/hond niet met mijn baby.”

O nee? Waarom niet? Ik heb net zo bewust voor mijn furry baby’s gekozen als jij (hoop ik tenminste) voor jouw mensenbaby. Bovendien weet ik één ding alvast zeker: mijn poezebeest verandert niet in een dwarse, joints rokende, alcohol drinkende, spijbelende puber die me hardop vertelt dat ik een stomme ouderwetse muts ben.

4) “Nu? Spontaan bedoel je? Ik kan niets spontaan doen. Minimaal twee weken vooruit graag.”

Serieus? Dat kind is in jouw leven gekomen hoor, niet andersom. Gelukkig heb ik vriendinnen die dat begrijpen en dus wel gewoon lekker meegaan een hapje eten, naar de musical, bioscoop.

5) “Heb je enig idee hoe lastig het is om betrouwbare oppas te vinden?”

Ja, heb ik. En dat is ook de reden dat ik mijn kringetje ‘catsitters’ koester. Het feit dat je zelf zegt dat je vrienden niet zitten te springen om hun vrije zaterdagavond met jouw kinderen door te brengen, zóu een belletje bij je kunnen doen rinkelen.

6) “Geen commentaar op mijn uiterlijk graag. Jij zou er ook niet uitzien als je de hele nacht op was met een krijsende peuter.”

Newsflash: er bestaat zoiets als 'éclat lumière' en getinte dagcrème. Als je toch wakker bent, heb je ook drie minuten om iets op te smeren waardoor je er wel fris en fruitig uitziet. Als moeder ben je immers multitasker-pur-sang? Nee hoor, bedoel ik niet cynisch.

7) “Nee, ik heb geen tijd voor de laatste serie House of Cards, en het nieuwste boek van M.J.

Arlidge. Ik zorg voor een klein wezen dat niet overleeft zonder mij.”

Ach ja, waarom zou je je wereld niet beperken tot poepluiers, luieruitslag en fles- dan wel borstvoeding en Woezel & Pip? Maar maak je geen zorgen, wij leven rustig verder zonder jou.

8) “Je weet niet wat je mist.”

O jawel, hoor… Ik mis dat de komende, pak ‘m beet, vijftien jaar van mijn leven bepaald worden door de slaaptijden, eettijden, schooltijden en sporttijden van een kind. Ik mis dat ik een spontaan lang weekend naar London op mijn buik kan schrijven. Ik mis dat mijn huis uitpuilt van de zelf geknutselde ‘kunstwerken’. En vooral mis ik dat ik niet zelf kan bepalen wat, waar en wanneer ik wil eten.

En de meest voorspelbare, pedante en irritante van allemaal:

9) “Straks heb je spijt en je eindigt alleen in een bejaardentehuis.”

Spijt krijg ik niet want ik ben bewust ‘kindvrij’, en ik zeg ‘kindvríj’ omdat ‘kinderlóós’ onvrijwillig impliceert, net als werkloos en uitzichtloos. En dat ‘eenzaam eindigen’? Mwah, ik hoef enkel het eerste beste verzorgingstehuis binnen te lopen om te weten dat kinderen geen garantie zijn voor een gezellige oude dag.

null Beeld

Sylvia Schaffrath (45) is lifestyleblogger en woont in Zuid-Limburg. Haar grote liefde is schrijven. Meer weten? Neem dan even een kijkje op Sylvia.nl.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden