null Beeld

Nét bekend: de schrijfster van het volgende Boekenweekgeschenk

Mooi nieuws uit boekenland: voor het eerst sinds 2002 wordt het jaarlijkse Boekenweekgeschenk weer door een vrouw geschreven. Aan schrijfster Esther Gerritsen (1972) de eer.

Esther Gerritsen mag het Boekenweekgeschenk 2016 schrijven. Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) net bekend. De laatste keer dat een vrouwelijke auteur het Boekenweekgeschenk schreef, was in 2002. Anna Enquist schreef toen De ijsdragers.

Eerste reactie

De schrijfster reageerde gelijk enthousiast, toen CPNB-directeur Eppo Van Nispen tot Sevenaer haar de opdracht wilde geven. "Ik heb 'JA!' gejuicht", aldus de enthousiaste schrijfster. "Ik was ontroerd omdat ze mij het Boekenweekgeschenk toevertrouwden."

Oeuvre

De schrijfster debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Daarna schreef ze zes romans. Eerst Tussen een persoon en Normale dagen (longlist Libris Literatuurprijs 2006). Daarna verscheen De kleine miezerige god (longlist Gouden Uil 2008). De laatste drie romans van Gerritsen, Superduif (2010), Dorst (2012) en Roxy (2014), werden allemaal genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, een van de grootste Nederlandse literatuurprijzen. Lees hier een fragment uit haar laatste roman, Roxy.

Gekte

De schrijfster is al eens 'chroniqueur van de gekte' genoemd. De personages die ze creëert in toneelstukken, romans en korte verhalen zijn vaak hypergevoelig, lijden aan depressies, smetvrees of hebben andere obsessies. Vorig jaar kreeg ze de Frans Kellendonk-prijs, vanwege haar literaire oeuvre.

Boekenweek 2016

De Boekenweek 2016 is van 12 tot en met 20 maart, het wordt de 81e editie. Het thema van het boekenfestijn wordt later bekendgemaakt. Dit jaar was Dimitri Verhulst de schrijver van het geschenk en was het thema 'waanzin'.

De reacties op Twitter zijn alvast erg positief:

Bron: NRC. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden