null Beeld

Net ontdekt: gluten sneller afgebroken door schimmel-enzym

Goed nieuws als je geen of zo min mogelijk gluten wilt eten. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een schimmel-enzym gevonden dat op een veilige manier gluten kan afbreken in je lichaam.

Vera Klandermans

Tijdens het onderzoek in het Maastrichtse Universitair Medisch Centrum kregen 12 gezonde proefpersonen 2 maaltijden met gluten toegediend. Het verschil tussen de maaltijden werd gemaakt door de hoeveelheid aan calorieën, de hoeveelheid gluten was gelijk. Aan de helft van de maaltijden werd het schimmel-enzym toegevoegd, aan de andere helft werd enkel een placebo toegevoegd.

Gluten zijn eiwitten die met name in verschillende soorten granen voorkomen en dus in veel voedingsmiddelen aanwezig zijn. Vaak worden ze toegevoegd om bijvoorbeeld brood beter te laten rijzen. Het nadeel kan zijn dat je darmen gluten slecht kunnen verwerken.

Gluten sneller afgebroken

"De aanwezigheid van het enzym zorgde voor een duidelijk effect in vergelijking met een placebo", zegt Bouke Salden, één van de hoofdonderzoekers van het Maastricht UMC+. Dankzij het enzym werd 80 tot 90% van het gluten afgebroken in de maag, nog voordat ze in de spijsverteringskanaal komen. En dat is fijn want gluten zijn lastig te verwerken door je darmen.

Lees ook: Mc Donald's nu ook glutenvrij

Coeliakie

Als je een glutenvrij dieet volgt of zo min mogelijk gluten wilt eten omdat je ze slecht verdraagt, kun je in de toekomst baat hebben bij het enzym. Maar volgens de arts is het enzym geen oplossing voor coeliakie. "Want die mensen worden al ziek van heel kleine hoeveelheden gluten. Maar het kan wel helpen de overlast van gluten die patiënten per ongeluk binnenkrijgen te beperken, bijvoorbeeld als ze op vakantie zijn."

Hier vind je lekkere glutenvrije recepten

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden