null Beeld

Nico Dijkshoorn: “Na een maand ijs liep ik makkelijker op schaatsen dan op gympen”

Nico Dijkshoorn (60) woont samen met Tanja, heeft twee kinderen uit een vorige relatie en een heel eigen kijk op de wereld.

“Ik schaats liever niet”, zei ik tegen Erben Wennemars. Hij zat tegenover mij in de artiestenruimte van De wereld draait door. Er gebeurde iets bijzonders: Erben maakte enkele seconden geen geluid. Hij moest het even verwerken. Hij greep mijn hand en vroeg: “Waarom niet, Nico?” Ik keek hem aan. “Het is in de buitenlucht. Het is koud. Je kunt vallen. Je hebt geen schoenen aan.” Ik dacht even na of ik alles had gezegd. “Je kunt vallen”, zei ik nog eens.

Tintelende vingers

Daarna was het uit met de stilte. In een emotioneel betoog probeerde Erben mij aan het schaatsen te krijgen. Ik luisterde, maar wist de uitkomst al: dat ging hem niet lukken.

Ik onderbrak hem, midden in een verhaal over de Nederlandse horizon, de onderlinge verbondenheid en het afzien. Ik zei: “Tintelende vingers, heel pijnlijk. Je kunt niets doen, alleen maar naar je vingers kijken en huilen. Zo zat ik tegenover mijn moeder, huilend, met tintelende vingers. Ik mocht mijn handen onder haar oksels doen maar daar werd het alleen maar erger van.”

Gestuntel

Daarna zag ik Erben met Matthijs van Nieuwkerk praten, hij wees naar mij. Matthijs schudde zijn hoofd. Maar ik had Erben de waarheid verteld. Als hij er niet doorheen was gaan praten, had ik hem kunnen vertellen wat het ergst was: met beschermers onder mijn schaatsen zeshonderd meter naar het ijs wankelen. Wij woonden in een flat. Op schoenen was het al vijf minuten lopen, en mijn ouders stonden erop dat ik mijn schaatsen thuis al aandeed. Pas veel later hoorde ik dat dit klunen heette. Ik werd er goed in, na een maand ijs liep ik makkelijker op mijn schaatsen dan op mijn gympen. Pas veel te laat begreep ik wat zo fijn was aan schaatsen: je werd makkelijker verliefd. Ik trok de aandacht van Patricia, die op de zevende verdieping woonde. Mijn gestuntel vond zij grappig. Daarna hadden we twee dagen verkering.

Nu heb ik een vriendin. De noodzaak om te schaatsen ontbreekt, maar leg dat maar eens uit aan Erben Wennemars, die al een leven lang verkering heeft met zijn schaatsen.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden