null Beeld

PREMIUM

Nicolette Kluijver: “Ik leef voor mijn drie kinderen”

Presentatrice Nicolette Kluijver (36) heeft turbulente jaren achter de rug. Ze kreeg in korte tijd drie kinderen (een dochter van inmiddels 8 en een tweeling van 6) en in 2017 werd bij haar longkanker geconstateerd. Ze genas en werd zachter voor zichzelf. “Ambities heb ik nog steeds, maar op een ander niveau.”

Inderdaad beaamt Nicolette Kluijver, het programma De Perfecte Verbouwing, dat ze sinds kort presenteert bij RTL 4, is van een ander kaliber dan Expeditie Robinson of Try Before You Die, maar ze wordt er blij van, zegt ze. En dat is tegenwoordig haar belangrijkste criterium om iets aan te pakken.

“Het make-overprogramma De Perfecte Verbouwing is feelgood-televisie”, verklaart ze. “Acht stellen kiezen uit twee door toparchitecten gemaakte ontwerpen het ontwerp dat het best bij hen past en uiteindelijk ook wordt uitgevoerd. Dankzij virtual reality komen die ontwerpen voor de stellen al tot leven voor er maar één steen is verplaatst. Ik wist echt niet wat ik zag toen ik via de VR-bril zag wat bij zo’n verbouwing mogelijk is. Hele muren worden verschoven. Er ontstaat een totaal ander huis. Dat is toch wel anders dan naar een platte bouwtekening kijken. Fantastisch.”

"Heb jij zelf iets met klussen?

“Ik ben vooral gek op het afstruinen van tweedehandswinkels naar spulletjes die ik nieuw leven inblaas door ze een lik verf te geven of er andere knopjes op te zetten. Maar ook daar ben ik de afgelopen jaren niet aan toegekomen. Ik ben nergens aan toegekomen. Ik heb in korte tijd drie kinderen gekregen. Isabella werd 8 jaar geleden geboren, daarna kwam de tweeling, Ana Sofia en Jesse Joost. Ik stond tot voor kort in de survivalmodus, was vergeten dat ik zelf überhaupt dingen leuk vond. Nu de tweeling 6 is geworden, heb ik eindelijk weer tijd om iets voor mezelf te doen.Een boek lezen. Even dan, tussen het taxicentrale spelen naar alle clubjes van de kinderen door.”

Nicolette oogt vrolijk en is goedlachs, zoals we haar van tv kennen. De vraag of het goed met haar gaat, bevestigt ze met een volmondig ja. Dat is goed nieuws. Ze heeft turbulente jaren achter de rug en niet alleen vanwege de komst van haar drie kinderen. In 2017 werd bij haar longkanker geconstateerd. Na een operatie werd ze schoon verklaard, maar haar ziekte heeft zijn weerslag gehad op haar relatie met haar man, de plastisch chirurg Joost Staudt, zo liet de presentatrice vorig jaar februari weten. “In zo’n heftige situatie kun je elkaar óf heel stevig vasthouden óf je raakt elkaar kwijt. Dat laatste is gebeurd”, vertelde Kluijver in een interview in de VROUW Glossy.

Na acht jaar huwelijk gaan ze uit elkaar. Aan de vooravond van haar verbouwprogramma wil ze niet uitweiden over deze gebeurtenissen.

“Joost en ik zijn nog niet gescheiden en we hebben nog steeds een goede verstandhouding. Meer wil ik er niet over kwijt.”

Liever praat ze over haar liefde voor dieren en ‘de vele toffe dingen’ die ze doet, zoals het produceren van het informatieve kinderprogramma Dierenpret met Nicolette, dat wordt uitgezonden op Videoland. Ze had eerder al een kinderboekje met dezelfde naam uitgebracht en sinds kort heeft ze ook nog een eigen merchandiselijn van producten met dieren erop.

“Juist na die turbulente tijd was dat leuk om te doen. Dieren zijn mijn rustpunt en geluk.”

Ik las ergens dat je thuis ook heel veel dieren hebt rondlopen.

“Zeker! Ik heb duizend-en-een dieren, nog net geen olifanten en giraffen. Ik was als kind ook echt een paardenmeisje. Ik dacht tot mijn 16de dat ik zou trouwen met een paard.” Giechelend: “Toen kwamen de jongens en was ik dat natuurlijk snel vergeten, maar dieren nog steeds erg belangrijk voor mij. Ze oordelen niet, bieden een luisterend oor en hebben een helende werking.”

Heb je dat zelf ervaren?

“Zeker. Tijdens mijn ziekte had ik een pony en het was zo fijn dat ik naar dat dier toe kon. Inmiddels heb ik een paard, Guus. Ik las in een advertentie: therapiepaard te koop. Ik dacht: die moet ik hebben. Ik vind het heerlijk om met hem te wandelen en te rijden, en hem te borstelen. Hij kan spanning bij mij wegnemen. Guus is mijn yogastudio.”

Wat geweldig.

“Ja. Ik heb ook een format geschreven voor een tv-programma over de helende werking van dieren. Toen dat project door de coronacrisis op de lange baan werd geschoven, besloot ik om een opleiding paardentherapie te gaan volgen om achter de wetenschappelijke verklaring van die helende kracht te komen.”

En, wat heb je ontdekt?

“Heel simpele dingen eigenlijk. Een kind met autisme dat wordt gewiegd door een paard voelt zich terug in de baarmoeder, dus veilig, en kan daardoor tegen het paard gaan praten terwijl het normaal gesproken niet praat. Een kind met een laag zelfbeeld krijgt zelfvertrouwen als het een paard aan een halstertouw kan laten lopen.”

Is het niks voor jou om paardentherapeut – of hoe je dat noemt – te worden?

“Vooralsnog ben ik het hele jaar lekker bij RTL aan de slag, dus daar heb ik geen tijd voor. En ik vind zo veel dingen leuk. Ik ben ook bezig met het opzetten van twee vrijwilligersprojecten in het buitenland. Een project is gericht op het opruimen van plastic op stranden en het andere gaat zich bezighouden met het verplaatsen van schildpadeieren ter behoud van zeeschildpadden. Door wat er is gebeurd, wil ik mijn leven meer betekenis geven.”

Je duidt op je ziekte?

“Ja. Toen artsen vorig jaar op een scan van mijn longen opnieuw vlekken zagen en pas na een paar weken duidelijk werd dat de uitslag goed was, heb ik 35 weesolifantjes geadopteerd. Omdat ik toen 35 was. Ik wilde in die spannende weken iets goeds doen en we zijn als gezin een paar weken naar Sri Lanka geweest, waar Vrienden van de Olifant deze weesjes opvangt in een groot natuurgebied. Ik vind dat een mooi concept en voor de kinderen was het ook geweldig. Zij mochten de babyolifantjes de fles geven. Dat heb ik in beeld gebracht waardoor de stichting er veel donateurs bij heeft gekregen. Het lijkt me tof om diezelfde belangstelling te krijgen voor de zeeschildpadden en de ellende die plastic veroorzaakt.”

Hoe milieubewust leef je zelf?

“Ik rijd in een kleine auto, eet geen vlees en heb zonnepanelen. Alles wat je kunt doen, doe ik.”

Je drinkt wel uit een wegwerpflesje.

“Ik freak gelukkig niet door. Ik wil mijn kinderen ook niet opleggen dat ze geen vlees mogen eten. Stel dat ze voor het eerst naar een feestje gaan en geen frikandel mogen. Jesse, mijn zoon, is net als ik een geboren vegetariër, maar de meiden zijn echt carnivoren. Ze eten een drumstick terwijl ze naar de kippen in de tuin kijken. Ze vragen tegenwoordig wel of het dier een goed leven heeft gehad en of het pijn had toen het doodging. Daar lieg ik niet om. Jesse vindt het heel vervelend om te horen, maar die meiden maakt het niet zoveel uit.”

Heeft de ziekte je veranderd?

“Ja, in positieve zin. Ik ben zachter voor mezelf geworden. Ik was zo ambitieus. Wilde altijd de beste zijn en was heel streng voor mezelf. Vond mezelf nooit goed genoeg. Na afloop van een programma dat ik had gepresenteerd, had ik een waslijst aan commentaar op mezelf. Dat ben ik echt kwijt. Nu denk ik: ik heb plezier gehad of ik heb een mooi verhaal verteld. Ik doe niets meer met buikpijn omdat het goed is voor mijn carrière. Ik heb nog steeds ambities, maar op een ander niveau. Ook trek ik me minder aan van de oordelen van anderen. Bij een nieuw programma lig je als presentator altijd weer op de slachtbank. In het verleden kon ik me knap lullig voelen als kijkers negatief waren over mijn programma.” Lachend: “Als iedereen De Perfecte Verbouwing stom vindt, ga ik gewoon schildpadden redden.”

Dat ga je sowieso doen toch?

“Ja! Ik ga ook weer een nieuw kinderboekje maken, want daar worden mijn kinderen blij van. Dat is een van mijn andere maatstaven om al dan niet iets te doen. Daarom heb ik ja gezegd toen ik werd gevraagd voor een gastrol in de kinderfilm Misfit 3. Ik dacht: zo maak ik me legendarisch voor mijn kinderen. Ha! En dat eerste boekje vonden ze zo leuk. Zij waren mijn beste jury. Ik heb alle gedichtjes aan hen voorgelezen en alles geschrapt wat zij niets vonden. Zo’n zin als ‘Het is frappant, juf konijn heeft een hazentand’ vonden zij heel stom, terwijl ik die juist leuk vond.”

Wat is de belangrijkste boodschap die je je kinderen meegeeft?

“Dat ze zichzelf mogen zijn. Jesse zit inmiddels op voetbal, maar heeft de eerste jaren van zijn leven met lang haar in jurken gelopen en zat op ballet. Toen er door moeders in de kleedkamer hardop werd gezegd: ‘Ballet is niet voor jongens’, kocht ik expres een zwarte tutu om hem nog meer te laten genieten.” Stralend: “Ze zijn alle drie verschillend en alle drie fantastisch. Ik leef voor die kinderen. Gisteravond zaten we met zijn viertjes op bed boekjes te lezen en een beetje te knuffelen en dan kan ik wel janken van geluk.”

Even later: “Het idee dat je je kinderen kunt verliezen of dat je er zelf niet meer bent, vind ik het zwaarste van het moederschap. Niemand had me verteld dat dat zo’n zware rugzak zou zijn. Laatst ging ik Isa ophalen van het hockeyveld, maar zij was al bij een andere moeder in de auto gestapt, dus ik zag haar niet. Ze was maar vijf minuten weg, maar ik droom er nog steeds van hoe ik langs die velden ren en haar naam roep.”

Waar ben je het meest trots op?

“Op hoe ik nu in het leven sta en wie ik geworden ben. Ik ben dankbaar voor wat ik heb en ik geloof dat in dankbaarheid het geluk van het leven zit. En dankbaar zijn, kun je jezelf aanleren door steeds opnieuw te kijken naar wat je wel hebt. Ik lees er veel over, in het boek De kracht van het Nu van Eckhart Tolle bijvoorbeeld. En tijdens de cursus paardentherapie leerde ik dat je zelf veel invloed kunt hebben op wie je bent. Een situatie wordt positiever als je er positiever naar kijkt. Voorheen ging ik uit van het slechte, want dan kon de situatie alleen maar meevallen, dacht ik. Maar als de uitkomst inderdaad slecht blijkt, heb je daarnaast ook nog tijd verdaan aan slechte gedachten. Dat is dubbelop ellendig. Ik weet nu dat mijn zorgen over mijn jaarlijkse scan de uitslag niet veranderen, dus probeer ik positief te denken.”

Denk je dat positief denken invloed heeft op je gezondheid?

“Ik denk dat je evengoed pech kunt hebben, maar het is bevorderlijk voor je mentale gezondheid.”

Wat staat er nog op je bucketlist?

“Snorkelen tussen de walvishaaien, die grote dieren die plankton eten, dat lijkt me te gek.”

Meer over Nicolette

Nicolette Kluijver is geboren op 29 september 1984 in Hilversum. Van 2001 tot 2004 werkt ze als model voor Elite Models. Van 2006 tot 2014 presenteert ze programma’s voor BNN, zoals Spuiten & Slikken, Try Before You Die en De klimaatpolitie. In 2014 stapt ze over naar RTL 4, waar ze onder andere Expeditie Robinson en nu De Perfecte Verbouwing presenteert. In 2019 kwam haar kinderboek Dierenpret met Nicolette uit.

Interview: Astrid Theunissen. Fotografie: Petronellanitta.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden