null Beeld

Nicoline Wisse Smit stuurt elke dag een brief aan iemand: “Het is zó’n mooi, tastbaar iets om te krijgen”

Het zijn gekke, onzekere tijden, waarin liefde belangrijker dan ooit is. Om iets liefdevols voor anderen te kunnen betekenen, schrijft 'professor in de liefde' Nicoline Wisse Smit élke dag een brief voor iemand anders op haar typemachine.

Kim van Weering

Halverwege maart, op de dag van de 1ste toespraak van minister-president Rutte, schreef Nicoline haar eerste 'brievenbuspost'. Vele brieven volgden: van een vrolijke verjaardagswens tot rake brief voor iemand die niet lang meer heeft. Maar elke brief met liefde en aandacht geschreven.

Via social media stroomden de verzoeken al gauw binnen. De aanvrager van de brief geeft Nicoline een naam door, het adres en een korte toelichting. En er zijn ook mensen die een brief voor zichzelf aanvragen.

Niet altijd even makkelijk

Elke dag pakt Nicoline een nieuw verzoek uit de lijst. Al valt het schrijven haar soms ook best zwaar. Nicoline: "Afgelopen week schreef ik een brief voor een dame in een hospice. De envelop bleef onbeschreven: de dame is vrijdag begraven."

En zo heeft de schrijfster meerdere voorbeelden. "Ik mocht even geleden namens een man die zijn dochter bij de MH17-ramp is verloren een brief schrijven aan zijn nichtje. Zij heeft na de vliegramp en het verlies van zijn dochter enorm veel voor hem betekend. Zij was zijn steun en toeverlaat. Nu zit ze met een burn-out thuis. Hij wilde heel graag iets voor haar doen, maar kon het simpelweg niet. Achteraf heb ik nog even contact gehad met de man en zei hij tegen mij dat ik precies heb gedaan wat hem zelf niet lukte: haar op deze manier een hart onder de riem steken. Dat raakte me ontzettend. Ik vind het mooi dat mijn woorden zoiets teweeg kunnen brengen".

Liefdesbrieven aan de liefde

Voordat corona zijn intrede deed in Nederland, verscheen Ik min je. In dit boek deelt Nicoline liefdesbrieven aan de liefde. Door de crisis had Nicoline, die ook als trouwambtenaar werkt, opeens een lege agenda. De geplande activiteiten rondom de lancering van haar boek kwamen te vervallen. Om structuur in haar dag aan te brengen, besloot ze iets te doen waar ze energie van krijgt. Doorgaan met (liefdes)brieven schrijven, dus.

Elke brief die op de post gaat, is door Nicoline op de typemachine geschreven. Grappig detail: bij de presentatie van haar boek op Valentijnsdag bij boekenwinkel Scheltema in onze hoofdstad had Nicoline een aantal typemachines meegenomen. Daar zou ze die dag liefdesbrieven op tikken. Maar daar kwam niet veel van terecht. De genodigden vonden het veel te leuk om zelf achter het apparaat te kruipen.

null Beeld

Schrijven op gevoel

Nicoline: "Van veel mensen kreeg ik te horen dat het tikken zo ontspannend werkte. En dat ze het mooi vonden om vooraf na te denken over wat ze zouden schrijven. Je kunt op een typemachine immers geen delete-knop gebruiken. Zo zie ik het zelf ook. Ik denk na over wat ik wil schrijven. Daarna volg ik mijn gevoel. Tikken gaat bij mij met 2 vingers. Als ik na 2/3 van de brief merk dat ik ben afgedwaald, komt het aan op creativiteit om te voorkomen dat ik opnieuw moet beginnen."

"Ik heb meerdere typemachines. Elke dag kies ik een andere uit", gaat Nicoline verder. "Het geluid van de toetsen stelt me gerust en geeft vertrouwen. Het schrijven houdt mijn wereld groot, want ik moet me inleven in iemand anders. Én het zorgt elke dag voor een ommetje naar de brievenbus."

Schrijftips van Nicoline

Nicoline hoopt dat mensen meer brieven gaan sturen. Nicoline: "Een brief is zó mooi om te krijgen. Het is tastbaar en voelt echt als een cadeautje." Weet je niet waar je moet beginnen? Dan heeft de schrijfster een paar tips:

  • Het maakt niet uit of je ervoor kiest om een brief(je) op je computer te schrijven of dat je het met pen en papier doet. Het gaat erom dat je het met aandacht en concentratie doet. Ook met aandacht voor jezelf. Denk na over waar je gaat zitten, zet een geurkaars aan. Creëer een fijne sfeer. Maak er een momentje van.
  • Noteer de plaats en datum van schrijven boven de brief. Dat geeft een brief bewaarwaarde en actualiteit. En zo kun je meteen zien hoe lang de post erover heeft gedaan.
  • Kies een passende aanhef en deel je brief vervolgens op in 3 delen. Duid in het begin waarom je deze brief schrijft. In het middenstuk volgt de inhoud. Maak er geen dagboek van, maar laat wel iets van jezelf zien. Vertel een leuke anekdoke. En laat in het slotstuk blijken wat er na het lezen ‘moet gebeuren’. Moet de ontvanger de brief bewaren, iets terug schrijven?
  • Onderteken de brief altijd met je eigen handschrift - ook als je op de computer hebt getikt. Je handschrift maakt het persoonlijk.

Benieuwd naar Ik min je, het boek van Nicoline Wisse Smit? Je kunt de bundeling liefdesbrieven uiteraard online bestellen, maar Nicoline hoopt juist dat je het bij de lokale boekhandel koopt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Kim van Weering. Beeld: Marjolein van Panhuys

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden