null Beeld

Niet blij met je voornaam? Zó kun je ‘m laten veranderen

Ben jij niet bepaald blij met je voornaam? Dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen willen een andere voornaam en veranderen hun huidige.

Tosca de Jong

Het lijkt in eerste instantie een eenvoudig klusje om je naam te veranderen, maar dat is het zeker niet. Je hebt namelijk een advocaat nodig die een verzoekschrift zal moeten indienen bij de rechtbank. En daarna moet de rechter het oog nog eens zijn met je beweegredenen.

Goed verhaal

Volgens civiel rechter Jan Kloosterhuis van de rechtbank Amsterdam is het belangrijkste dat iemand 'echt een goed verhaal' heeft om zijn of haar naam te veranderen. Hij krijgt overigens geen verzoeken van mensen die een rare of extreme naam willen. "Wel zie ik mensen die een bijnaam hebben, of met een andere naam dan hun voornaam bekend zijn bij familie of vrienden en het dan ook maar willen laten aanpassen", vertelt hij aan het ANP.

Stijging

Een duidelijke verklaring voor die stijging is er trouwens niet, meldt de Raad voor de Rechtspraak. Maar dat er wel degelijk een stijging is, is te zien aan de cijfers. In 2015 werden bij de rechtbank nog 503 namen gewijzigd, in 2016 en 2017 waren dat er al 583 en 576. Wie weet hoeveel mensen er dit jaar hun naam laten veranderen...

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje.

Bron: ANP.nl. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden