null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Niet eerder verschenen interview met koning Willem-Alexander na 25 jaar tóch gepubliceerd

Een niet eerder verschenen interview met koning Willem-Alexander (53) zou hem in verlegenheid kunnen brengen. Het interview met NRC Handelsblad, waarvan de publicatie in 1995 nog werd tegengehouden, is inmiddels grotendeels gepubliceerd in het boek Slijpen aan de geest, 50 jaar NRC Handelsblad.

Het is geen geheim dat het interview met de destijds kroonprins van Nederland niet zou worden gepubliceerd. De krant zelf hield het tegen, omdat koningin Beatrix naar verluidt te veel passages wilde schrappen. Omdat het volgens NRC op die manier geen goede weergave zou zijn van het gesprek, werd besloten om het interview helemaal niet meer te plaatsen.

Gewraakte passages Willem-Alexander

Het niet eerder verschenen interview met koning Willem-Alexander ziet 25 jaar later dan toch het levenslicht. Auteur John Kroon, die 30 jaar voor de krant werkte, vond een cassettebandje met de transcriptie van het gesprek. "Als je de gewraakte passages ziet, denk je ‘wat was daar nu mis mee?'"

Zo vertelt Willem-Alexander in het interview dat hij niet uitkijkt naar zijn toekomstige functie als koning. Hij noemt het koningschap geen makkelijke functie. "Niet door de inhoud en niet door hoe er van de buitenkant tegen aangekeken wordt. Het laat je nooit los. Je bent er continu mee bezig."

Lees ook:

Vertrouwen in koning Willem-Alexander fors gedaald

24/7 koning

Willem-Alexander is zich ervan bewust dat hij 24 uur per dag, 365 dagen per jaar koning zal zijn. "Je probeert het altijd zo goed mogelijk te doen en altijd te kijken van: doe ik het goed, moet ik me er niets van aantrekken wat mensen ervan zeggen of moet ik de kritiek inpassen en mijn pad veranderen? Dat lijkt mij het zware eraan."

Volgens de auteur vertelt de kroonprins dat hij hoopt om in 'de heel verre toekomst' te trouwen met een vrouw die zich richt op de kanten van het koningschap die hem minder liggen.

Liefdesleven

In het interview wordt ook gesproken over de liefde. In de maanden voor het gesprek werd bekend dat de kroonprins een relatie had met Emily Bremers. Volgens John Kroon ergert de koning zich in het interview duidelijk aan de manier waarop de media berichten over zijn liefdesleven en zijn privacy overschrijden. "Het is pas een publieke zaak wanneer je verloofd bent en ik bepaal wanneer ik me ga verloven en niet de roddelpers."

Koning Willem-Alexander had in zijn studententijd in Leiden een heel geinige bijnaam. Libelle’s Anne-Flore vertelt je het verhaal hierachter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NRC. Beeld: Anp

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden