null Beeld

Niet harder dan 25 km/u op het fietspad

Op fietspaden moet een maximumsnelheid ingevoerd worden van 25 km/u. Dat vindt het Fietsberaad, het kenniscentrum voor fietsbeleid. Wie sneller wil, bijvoorbeeld op een racefiets of een elektrische fiets, zou moeten uitwijken naar de hoofdrijbaan.

Helene van Santen

De reden voor dit advies is de opkomst van de speed pedelec, een elektrische fiets die een snelheid van ruim 40 kilometer per uur kan bereiken. Het Fietsberaad vindt het hoog tijd om een maximumsnelheid in te voeren op brom- en fietspaden binnen de bebouwde kom. Die is er namelijk nog niet. Een lastig punt is de handhaving van zo'n maximum. Maar volgens het Fietsberaad is het belangrijk dat de overheid een duidelijke norm stelt.

De Fietsersbond twijfelt over het voorstel van het Fietsberaad. "Het is moeilijk om te handhaven", vertelt een woordvoerder. "En als er al een maximumsnelheid zou komen, is 30 kilometer per uur volgens ons beter." De organisatie vindt bovendien dat een speed pedelec binnen de bebouwde kom niet thuishoort op een fietspad, maar op de weg. Ook zouden fietsers die sneller willen dan 30 kilometer per uur, de keuze moeten krijgen om op de weg te mogen fietsen.

Wat vind jij? Moet er een maximumsnelheid op fietspaden komen? Praat mee op het forum!

Bron: ANP.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden