null Beeld

Niet ingewikkeld doen met kerst? Maak een kerstpannenkoek

De Fransen noemen het crêpes, de Italianen crespelle. En wij? De kerstpannenkoek. Oftewel, de kerstvariant van old school flensjes: een flinterdunne pannenkoek gevuld met rood fruit. 

Eenvoudig klaar te maken en verrassend elegant. Ideaal voor een Kerstmis waarbij je niet te groots wil uitpakken.

Dit heb je nodig voor 4 flensjes

  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • 100 g bloem
  • 30 g boter, gesmolten, plus extra om in te vetten
  • rood fruit

Zo maak je het

First things first: het beslag. Klop in een kom met een garde de eieren los, schenk de melk erbij en meng het door. Zeef de bloem erboven en doe de gesmolten boter en een snufje zout erbij. Roer het nogmaals door, dek de kom af en laat 20-30 min in de koelkast rusten.

Verhit een (crêpe)pan op middelhoog vuur. Vet de pan in met wat boter op keukenpapier. Schep enkele lepels beslag in het midden van de pan en verdeel het met de beslagverdeler snel maar voorzichtig over de hele oppervlakte van de pan. Keer het flensje tussendoor om en bak beide kanten goudbruin. Bak op dezelfde manier nog twee of drie grote flensjes. Vet de pan tussendoor steeds dun in met de gesmolten boter.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was voor de vulling het (rode) fruit. Schep telkens een kwart van de vulling op een kwart van een flensje en vouw het flensje dan twee keer dubbel over de vulling, zodat je driehoekjes krijgt. Leg de gevulde flensjes op een bakplaat. Bak ze circa 10 min in de oven of tot ze helemaal warm en goudbruin zijn.

Verdeel de flensjes over de borden en strooi er nog wat poedersuiker en chocoladesaus over. Garneer met wat munt en serveer met een goed glas wijn.

Huishoudgoeroe Elsbeth heeft vervolgens nog dé tip tegen de pannenkoekenlucht in huis. Hoe handig wil je het hebben?

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden