null Beeld

Nieuw: alcohol waar je geen kater van krijgt én niet verslaafd aan raakt

Een drankje waar je vrolijker en losser van wordt, maar geen kater én verslaving aan overhoudt: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch claimt een Britse professor precies zo’n middel te hebben ontwikkeld.

Professor David Nutt, een van de belangrijkste Engelse deskundigen op het gebied van verslavende middelen, noemt het 'alcosynth' en heeft zijn vondst al beschermd met een patent.

Positieve effecten

Van alcosynth wordt je een paar uur lang vrolijk en ontspannen, maar in tegenstelling tot gewone alcohol is dit effect niet langdurig: het duurt slechts een paar uur. De stof van alcosynth werkt in de hersenengebieden waar de positieve effecten van alcohol zitten en vermijdt de hersenengebieden waar de negatieve effecten zitten.

Vervanging

Helaas duurt het nog wel even voordat het middel op de markt komt. Er wordt momenteel nog volop mee geëxperimenteerd. Nutt verwacht echter dat zijn alcosynth gaandeweg ‘normale’ alcohol zal vervangen, en dat in 2050 de nieuwe alcohol de oude geheel heeft vervangen.

Ziektekosten

Als de nieuwe uitvinding op de markt zou komen, zou dit de ziektekosten flink omlaag brengen. Veel verschillende ziekten zijn namelijk een gevolg van overmatig drankgebruik. Ook is het een belangrijke doodsoorzaak en een veroorzaker van auto-ongelukken, (huiselijk) geweld en echtscheidingen.

Geld

Maar er zijn ook andere belangen in het spel. Er zijn namelijk heel wat bedrijven die veel geld verdienen aan alcohol. De eventuele komst van het nieuwe drankje alcosynth zal dan ook ingrijpende gevolgen hebben.

BEKIJK OOK: Stelling: 2 glazen wijn per dag is gezond

LEES OOK:

Bron: Independent. Bron: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden