null Beeld

Nieuw onderzoek: ‘getrouwde mensen leven langer bij ziekte’

Uit een nieuw onderzoek van het Stanford Cancer Institute blijkt dat getrouwde vrouwen en mannen vaker ziektes als kanker overleven. Vooral mannen leven bij ziekte langer als ze getrouwd zijn. De sociale kant van het verhaal heeft meer invloed op de ziekte dan eerder gedacht.

Chanan Foppen

De steun van de mensen in je directe omgeving heeft meer invloed op het verloop van je ziekte dan eerder gedacht. Als je iemand hebt waar je op kunt vertrouwen, zal dat de stress doen afnemen. Belangrijke mensen in je leven kunnen deze rol vervullen. Uit onderzoek blijkt dat getrouwde mannen vooral veel steun uit hun huwelijk halen. Vrouwen halen ook wel steun uit hun huwelijk, maar zij hebben vaak ook een hechte groep vriendinnen waar ze alles mee kunnen delen.

LEES OOK: ‘Getrouwde mensen slapen beter dan vrijgezellen’

Positieve invloed

Dat betekent natuurlijk niet dat als je single bent, je geen kans maakt om een ziekte te overleven of dat je meteen moet gaan trouwen als je ziek bent. Maar een extra keer afspreken met vrienden en familie kan dus belangrijker zijn dan je denkt. Want de steun die je krijgt, kan invloed hebben op het verloop van de ziekte. De onderzoekers zijn erg blij met deze resultaten en willen ze gebruiken om verder onderzoek te doen naar de invloed van de sociale omgeving op de ontwikkeling van de ziekte. Wie weet wat voor moois dat in de toekomst kan brengen.

Bron: Today.com. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden