Worstjes op de barbecue. Beeld Getty Images/iStockphoto
Worstjes op de barbecue.Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw onderzoek: zo schadelijk is het om elke dag bewerkt of rood vlees te eten

Het eten van rood of bewerkt vlees kan de kans op hart- en vaatziekten flink vergroten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Oxford.

Het was tot nu toe nog onduidelijk of het eten van vlees het risico op een hartaandoening vergroot en of dat weer verschilt per soort vlees. Uit nieuw onderzoek blijkt dat slechts 50 gram bewerkt vlees (bijv. bacon, ham en worst) per dag de kans op hartziekten inderdaad met 18% vergroot.

Rood vlees en bewerkt vlees

Bij dezelfde hoeveelheid rood vlees (rundvlees, lamsvlees en varkensvlees) is dat 9%. Deze twee vleessoorten bevatten veel verzadigde vetten en zout. Dat heeft geen goede invloed op het cholesterol en de bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten weer verhoogd. De onderzoekers roepen dan ook op om hooguit één keer per week rood of bewerkt vlees te eten of het helemaal te laten.

Voor gevogelte werd dit verband niet gevonden, waarschijnlijk omdat deze vleessoort minder vet bevat.

Groot onderzoek

De onderzoekers van de Universiteit van Oxford gebruikten voor de analyse bestaande onderzoeken waar in totaal 1,4 miljoen mensen aan mee hebben gewerkt. 30 jaar lang werd de gezondheid van een groep mensen gevolgd die daarvoor gedetailleerd hun voeding bij hebben gehouden. Nog niet eerder werd er zoveel data rondom dit onderwerp verzameld en geanalyseerd. De uitkomsten van dit grootschalige onderzoek werd deze week gepubliceerd in Food Science and Nutrition.

Bron: Universiteit van Oxford

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden