Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Tijdelijke maatregel

Nieuw testadvies: coronaklachten en niet kwetsbaar? Dan eerst een zelftest doen

Op dit moment worden zelftests alleen aangeraden aan mensen zonder klachten en moeten mensen mét klachten zich bij de GGD laten testen, of je gezondheid nu kwetsbaar is of niet. Hier komt echter binnenkort verandering in. Het demissionaire kabinet gaat het gebruik van zelftests (tijdelijk) ook aanraden aan niet-kwetsbare personen mét coronaklachten.

Erandi GodinezGetty Images

Het is de bedoeling dat dit nieuwe testadvies uiterlijk 3 december is aangepast.

Grote drukte bij GGD’s

Demissionair minister Hugo de Jonge schrijft in een Kamerbrief dat ze tot dit besluit zijn gekomen op aanraden van deskundigen binnen het OMT. De grote drukte bij de GGD’s is één van de redenen hiervoor. Op dit moment is het nog zo dat iedereen met klachten zich bij de GGD moet laten testen, ongeacht of je nu kwetsbaar bent of niet. Dit is met een reden, want de zelftests zijn minder betrouwbaar dan de tests die bij de GGD’s worden gebruikt. Hierdoor krijgen mensen soms onterecht een negatieve uitslag. Ze denken dat ze niet besmettelijk zijn, gaan de deur uit en kunnen anderen weer besmetten.

Belangrijke kanttekening

Helaas zitten de teststraten van de GGD’s momenteel aan hun maximale testcapaciteit. Daarnaast is het volgens de experts zo dat een op de drie Nederlanders zich toch al thuis best bij klachten. Wel worden veel positieve zelftests daarna bevestigd bij de GGD’s. In de huidige omstandigheden zou het ‘frequent en laagdrempelig zelftesten’ daarom nuttig kunnen zijn volgens de experts. Toch zijn er wel een aantal belangrijke kanttekeningen die zij plaatsen, namelijk:

  • Werk je met kwetsbare mensen of sta je met hen in contact? Dan blijft een test bij de GGD de regel.
  • Kwetsbare mensen moeten zich gewoon bij de GGD blijven laten testen, tenzij er heel lange wachttijden ontstaan. Een zelftest kan dan sneller duidelijkheid opleveren.
  • Voor iedereen geldt: ga na een positieve sneltest alsnog naar de GGD om het resultaat te bevestigen. Dat is ook de enige plek waar je een herstelbewijs kunt krijgen voor een coronapas.

Kwaliteitseisen

Omdat niet elke zelftest even betrouwbaar is, wil het OMT wel kwaliteitseisen gaan stellen aan de zelftest. Ook raden de experts het kabinet aan om de tests gratis aan te bieden. Als mensen makkelijk aan de zelftests kunnen komen, dan kan de bereidheid om te testen een stuk toenemen.

Nóg steeds thuis blijven bij klachten

Overigens blijft het advies om thuis te blijven bij klachten nog steeds hetzelfde. Als je klachten hebt en een zelftest negatief is, dan is het alsnog de bedoeling dat je zoveel mogelijk thuisblijft. Alleen voor mensen met een cruciaal beroep geldt in dit geval een uitzondering. Als zij milde klachten hebben en op hun werk niet in contact komen met kwetsbare personen, mogen zij gewoon gaan werken, maar dan wel het liefst met beschermingsmiddelen zoals mondkapjes.

Bron: NU.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden