null Beeld

Nieuwe coronamaatregelen in Europa: nachtklok voor België en deel Engeland op slot

Vanavond zullen er nieuwe coronamaatregelen voor Nederland bekend worden gemaakt, maar ook in andere Europese landen worden de maatregelen aangescherpt.

Tara Stokdijk

De 2e golf: coronamaatregelen in Europa

In landen als België, Engeland, Frankrijk en Duitsland laait het virus net als in ons land op. Daarom kondigen de overheden daar ook nieuwe maatregelen aan.

Engeland

De Britse premier Johnson is met een driefasenplan gekomen om het coronavirus in Engeland tegen te gaan. Voor de regio Liverpool geldt momenteel al de hoogste fase. Vanaf woensdag moeten in het noordwesten van Liverpool pubs, bars, wedkantoren en fitnessclubs dicht. De inwoners van de regio mogen geen gasten meer ontvangen, zowel in huis als in de tuin.

In Liverpool worden deze strenge maatregelen genomen, omdat daar sinds deze maand 600 besmettingen per 100.000 inwoners zijn geteld. Het landelijk gemiddelde is 74 per 100.000 inwoners. Niet gek dat er wordt ingegrepen dus, maar zowel de inwoners van Liverpool als de burgemeester hebben kritiek op dit besluit.

België

In België is er sinds de nacht van maandag op dinsdag een nachtklok actief voor de provincies Waals-Brabant en Luxemburg. De komende 2 weken mogen de inwoners van deze provincies hun huis niet verlaten tussen 1.00 uur en 6.00 uur. Er geldt een uitzondering voor mensen die dringend medische hulp nodig hebben en mensen die 's nachts werken.

In België lopen de besmettingen in alle provincies flink op. Verwacht wordt dat als het land op deze voet verder gaat, het aantal besmettingen aan het eind van de week de 10.000 per dag zal passeren.

Duitsland

Ook in Duitsland loopt het aantal besmettingen flink op. Ze staan daar nu aan het begin van een 2e golf. Met scherpere maatregelen hopen ze deze 2e golf net op tijd te kunnen voorkomen. Woensdag vergadert bondskanselier Angela Merkel over scherpere maatregelen.

Toch wordt er ook over een versoepeling gespeculeerd. Zo willen ze in Duitsland de quarantainetijd na een negatieve testuitslag van 10 naar 5 dagen brengen.

Frankrijk

In Frankrijk liggen momenteel 8600 patiënten met corona in het ziekenhuis. Dat aantal is sinds eind juni niet meer zo hoog geweest. Op de IC liggen meer dan 1500 mensen. Premier Jean Castex wil een totale lockdown vermijden, maar dreigt wel met lokale lockdowns.

In grote steden zijn momenteel al zwaardere maatregelen van kracht. Zo zijn de café's in Parijs gesloten en dat zal voorlopig ook wel zo blijven.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Metronieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden