null Beeld

Nieuwe levensgrote staatsieportretten koningspaar onthuld

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn weer op het doek vereeuwigd. Ditmaal in 2 levensgrote portretten, gemaakt door de van oorsprong Zweedse kunstschilder Urban Larsson. (Tekst gaat door onder video). 

Van de eerste paar keer samen onder toezicht van de camera’s op stap, tot het huwelijk (en dus die prachtige Valentino-jurk van Máxima); in deze compilatievideo zijn de beste momenten van ons koningspaar verzameld...

De 2 schilderijen zijn onthuld in de Sociëteit De Witte in Den Haag door de commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit.

Het koningspaar poseerde zelf voor kunstschilder Larsson, die daarmee in een eeuwenoude traditie stapt. Bij De Telegraaf vertelt hij waarom voor deze poses gekozen is: “De traditie is dat de man links staat en de vrouw rechts. Zij is dan geplaatst aan de kant van het hart van de man. De koning is het staatshoofd en moet stevig op de grond staan, terwijl de koningin naar hem beweegt. Zijn open hand is om te laten zien dat ze feitelijk samen het ambt uitoefenen.”

Gelijkenis

Maar lijkt het koningspaar eigenlijk wel, vroegen ze zich af bij de Telegraaf: “De koning ziet eruit of-ie nog nooit bij McDonalds is geweest!” Toen dat aan Larsson is voorgelegd, zou hij hebben gezegd: “Als kunstenaar heb ik de vrijheid om ze weer te geven zoals ze op mij overkomen.”

Wat denken jullie? Staatsieportretten geslaagd?

Bron: Telegraaf, Linda.nieuws. Beeld: ANP

Als eerste koninklijke nieuwtjes van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden