null Beeld

Nieuwslezeres Amber Brantsen vertelt in ‘Jinek’ openhartig over anorexia

Het gaat hartstikke goed met de carrière van Amber Brantsen. Ze presenteert nog altijd met veel plezier het NOS Journaal. Maar wat velen niet weten is dat de nieuwslezeres achter de schermen jarenlang streed tegen anorexia.

Online redactie Libelle

Amber leed elf jaar geleden aan anorexia en depressiviteit. Het ambitieuze meisje uit Zoetermeer verheugde zich toen enorm op haar studentenleven, maar belandde uiteindelijk in een diep dal.

Eetbuien

Ze zat avonden alleen op haar kamer in Duivendrecht en voelde zich enorm eenzaam. Ze werd daardoor depressief en at in eerste instantie veel te veel om van dat vervelende gevoel af te raken. "Waar sommige mensen als ze zich niet goed voelen naar de alcohol grijpen, at ik alleen maar snoep en koek en dacht ik: 'Als ik misselijk ben, voel ik me niet eenzaam'", vertelt in Jinek. "Dan ben ik niet somber. Dan ben ik gewoon lichamelijk ziek."

Juist minder en minder eten

In die tijd heeft ze zich regelmatig ziek gegeten. "De zak moest op", legt ze uit. Dat gevoel sloeg op een gegeven moment helemaal om. Door het vele eten kwam Amber wat kilo's aan en daar voelde ze zich niet prettig bij. Ze wilde een nieuwe start maken en ging gezonder eten en meer sporten. Maar uiteindelijk ging dit de verkeerde kant op. De eenzaamheid en depressieve gevoelens waren niet weg, maar ze voelde zich wel beter door het gezonde eten en het vele sporten. Ze sloeg erin door en ging minder en minder eten.

Dieptepunt

"Ik gleed heel langzaam af", vertelt Amber. Haar eetstoornis werd haar langzaamaan de baas. Ze bereikte haar dieptepunt: door het gebrek aan voedingsstoffen in haar hersenen kon ze zich niet meer concentreren op haar studie. "Mijn studie was alles voor mij. En ik had bijbaantjes in de media, waar ik onwijs trots op was. Maar ik heb overal een streep door moeten zetten. Dat vond ik heel lastig."

'Uit beeld'

Omdat er nog altijd een taboe ligt op het praten over mentale ziekten, wil Amber graag haar verhaal delen. Maar met haar boek Uit beeld wil ze niet enkel een mooi overwinningsverhaal vertellen. Ze deelt namelijk ook haar vele dieptepunten. Tijdens het schrijven van haar boek heeft ze veel aan haar dagboeken gehad. In die periode schreef ze daar veel in en daar heeft ze veel gevoelens van toen uit kunnen halen. "Ik was een hoop vergeten. Hoe intens, heftig en zwaar het was.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Amber Brantsen?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Jinek, AD. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden