null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

Nikkie de Jager kampt met posttraumatische stressstoornis na coming-out

Half januari kwam Nikkie de Jager, ook wel bekend als NikkieTutorials, uit de kast als transgender. Sindsdien heeft ze last van slaapproblemen. Aan &C vertelt de youtuber dat ze volgens haar dokter een posttraumatische stressstoornis heeft.

Tara StokdijkEM-Press/Patrick van Emst

Hoewel Nikkie van plan was om ooit uit de kast te komen tegenover haar volgers, was haar coming-out alles behalve gepland. De blondine werd gechanteerd en voelde zich gedwongen om de coming-outvideo te maken. Zo nam ze de controle weer in handen. Toch is dit natuurlijk niet zoals ze hoopte dat het zou gaan. Deze ervaring is haar dan ook niet in de koude kleren gaan zitten.

Slaapproblemen

Na haar coming-out werd ze overspoeld met positieve reacties en liefde van over de hele wereld. Toch blijft het voor Nikkie lastig om de hele gebeurtenis een plekje te geven. "Het gaat overwegend goed, maar ik heb nog wel donkere dagen af en toe. Ik ben naar de dokter geweest omdat ik slaapproblemen heb. ‘Je hebt een posttraumatische stressstoornis’, constateerde hij.’ Nou, nou, we moeten het niet groter maken dan het is, zei ik. Maar toch: al mijn symptomen wijzen erop. Het enige wat ik kan doen is mezelf de tijd gunnen om het een plek te geven, zei hij. Dus dat probeer ik, al is dat af en toe nog moeilijk", vertelt Nikkie.

Onzekerheid en kritiek

Wat Nikkie doet om alles te verwerken? Vooral veel praten. Dat doet ze met haar moeder, haar manager en haar verloofde Dylan. "Dat moet ook wel, anders is het einde oefening", legt ze uit. 1 ding is zeker: haar leven is sinds de coming-out behoorlijk veranderd. Wel vraagt ze zich nog af: "Ga ik nu bij elke gay pride op een boot staan? Dat vond ik eerst lastig, maar ik denk nu steeds vaker: waarom ook niet?" De youtuber vertelt ook af en toe last te hebben van onzekerheid: "De ene dag ben ik strontonzeker en durf ik de wereld niet aan, de andere dag denk ik: fuck it." Kritiek op haar coming-out vindt ze best moeilijk: "Kritiek op hoe ik eruitzie ben ik gewend. Maar kritiek op wie ik bén, is veel persoonlijker. Bij opmerkingen van sommige mensen denk ik weleens: God, wat zijn jullie gemeen. Maar uiteindelijk kan ik er ook wel weer om lachen."

Met déze tip verlicht je snel de stress in je hoofd:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden