null Beeld

Noah (14) lette goed op tijdens biologie en redde daarmee 9 levens

Noah Ahlbom (14) uit Amsterdam is nog jong, maar kan al een ware held genoemd worden. Doordat hij aandachtig had opgelet tijdens biologie wist hij het leven van zichzelf en van maar liefst 8 anderen te redden.

Tessa Heinhuis

Het incident vond al 3 weken geleden plaats, maar nu pas doet hij zijn verhaal in het NRC.

Omvallen

Wat er gebeurde? Noah werd 's nachts wakker met een bonkende hoofdpijn. Zoiets had hij nog niet vaker meegemaakt. Hij besloot in de keuken wat water te gaan drinken. Daar kwam hij zijn moeder tegen: ook zij had hele erge hoofdpijn. Net wanneer zijn moeder besluit dat ze een ambulance wil bellen omdat ze de verschijnselen toch apart vindt, valt Noah flauw. Hij heeft zijn glas water nog in zijn handen.

De ramen

Hij wordt - gelukkig- niet veel later langzaam wakker in een plas water. Dan herinnert hij zich iets van wat hij op school heeft gehoord. Zijn leraar biologie had het over giftige gassen in huis - koolmonoxide om precies te zijn. Net op tijd heeft Noah door dat het in zijn huis ook het geval is. "We hebben een CO-vergiftiging hier! Doe de ramen open!", schreeuwt hij tegen zijn moeder. Maar net wanneer zij dit wil doen, valt ook zij flauw.

Balkon

Noah is een fitte jongen die behoorlijk geluk heeft gehad. Zijn broertje, moeder en vader vallen net na zijn ontdekking alle drie flauw. Alleen Noah is nog bij bewustzijn en hij twijfelt geen seconde. Hij sleept hen naar het balkon, waar ze bijkomen. Wanneer de hulpdiensten komen, ontdekken ze nog een ander CO-lek in een appartement in hetzelfde gebouw. De brandweer maakt nog 5 andere bewoners wakker en zo redde Noah ook nog hun levens.

Gevaar

"Waarschijnlijkte lekte het rookkanaal in ons flatgebouw al jaren", verklaart Noah achteraf. "Doordat het die dag volledig windstil was, is die CO waarschijnlijk in de schoorsteen blijven hangen en gaan lekken in de appartementen". Inmiddels zijn alle huizen daar voorzien van koolmonoxidemelders. In Nederland overlijden naar schatting elk jaar een tiental personen door de zogeheten koolmonoxidevergiftiging.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

LEES OOK:

Bron: NRC. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden