null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Noodsituatie in Ter Apel: zo kun je helpen (en dit moet je vooral níet doen)

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is vol. Honderden mensen sliepen al noodgedwongen voor de gesloten hekken van het AZC. Buiten, in de nachtelijke kou, zonder fatsoenlijke maaltijden. Vrijwilligersorganisaties doen er alles aan om deze mensen te ondersteunen. En anderen brengen met de beste bedoelingen ingezamelde spullen langs. Maar dat kun je beter niet doen.

Eva BredaGetty Images

En zó kun je de mensen in Ter Apel wel helpen.

“Vandaag zagen wij vier groepen met auto’s in Ter Apel verschijnen”, schrijft noodhulporganisatie MiGreat op social media. “Geheel ongecoördineerd kwamen zij spullen, die niet noodzakelijk zijn, uitdelen en zelfs dumpen. Best wel balen.” Na het zien van afgrijselijke beelden van vieze wc’s, ellenlange rijen en honderden mensen die onder erbarmelijke omstandigheden buiten moesten slapen, komen veel mensen op eigen initiatief naar Ter Apel om ingezamelde spullen uit te delen. Hoe lief bedoeld ook, MiGreat roept op om dit niet te doen. De organisatie schrijft dat hierdoor een stressvolle en gespannen situatie ontstond voor de mensen die noodgedwongen in Ter Apel verblijven. Er liggen namelijk bergen afval op het veld omdat veel van de gebrachte spullen onnodig zijn. “Distributies van goederen in noodsituaties vereisen een professionele en gecoördineerde aanpak door organisaties zoals MiGreat”, schrijft de organisatie.

De mensen in Ter Apel helpen

Maar wat kun je dan wel doen als je toch de asielzoekers in Ter Apel wil helpen? Vier tips van MiGreat’s bestuursvoorzitter Roos Ykema.

1. Zamel yogamatten, slaapzakken en dekens in

“Veel spullen die mensen inzamelen en doneren, zijn helemaal niet nodig. Zo krijgen we veel kleding, waarnaar op dit moment geen vraag is. Maar ook maandverband wordt massaal ingezameld en hier gebracht”, vertelt Ykema. Dat zorgt voor troep. Op dit moment heeft de organisatie dan ook maar één vraag uitstaan: kurkdroge en brandschone yogamatten, eenpersoons slaapzakken en eenpersoons dekens. Deze items kun je brengen naar een loods op de Beetserweg 36 in Sellingen op donderdag 1 september tussen 16:00 en 20:00 uur. Op andere momenten is de loods gesloten. “Zamel echt alleen in waar expliciet om gevraagd wordt door organisaties die in Ter Apel op locatie werken”, benadrukt Ykema. Dat zijn het Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en MiGreat. “Er worden nu veel oproepen gedeeld waarvan ik niet in kan schatten hoe deze tot stand zijn gekomen. Veel van de producten waarnaar wordt gevraagd in deze oproepen, zijn namelijk gewoon niet nodig.” Items die niet nodig zijn, waaronder luchtbedden en dekbedden, worden op dit moment door geen enkele organisatie die in Ter Apel actief is geaccepteerd.

2. Demonstreer

“Wat wij het allerliefste willen is dat mensen in actie komen”, vertelt Ykema. “Organiseer of neem deel aan een demonstratie. Uiteindelijk willen wij de noodhulp in Ter Apel helemaal niet hoeven bieden. Wij kunnen nieuwkomers in Nederland namelijk niet geven wat zij echt nodig hebben: opvang en een soepele asielprocedure. Dat is nog belangrijker nu de overheid heeft besloten het asielbeleid nog meer te verharden en nog soberder te maken. We kunnen alleen het leed van asielzoekers verzachten. Om echt iets te veranderen, moet de politiek aangesproken worden.” Daarom start MiGreat morgen met de campagne Wij maken plek. Ykema: “Hierin roepen wij mensen op om deel te nemen aan onze demonstratie op 4 september op het Museumplein in Amsterdam. Ook vragen we mensen om tussen 4 en 18 september in hun eigen gemeente te demonstreren.” Zo'n lokale demonstratie kun je aanmelden op de website van MiGreat.

3. Schrijf een brief naar een politicus

“Schrijf een boze brief naar een politicus”, adviseert Ykema. “Uiteindelijk zijn zij degenen die echt iets kunnen veranderen aan de situatie hier. Uit je boosheid en frustratie in een mail of brief en stuur deze op.” Dat kan naar een kabinetslid, maar ook naar een burgemeester of gemeenteraadslid. Op de site van ProDemos staat uitgelegd hoe je dat doet.

4. Meld je aan als vrijwilliger en help op locatie in Ter Apel

In een ideale wereld was noodhulp niet nodig, maar op dit moment zijn extra handen welkom. Ga nooit op eigen houtje naar een crisislocatie, maar doe dit altijd in overleg met een organisatie. Op de website van MiGreat kun je je aanmelden als vrijwilliger en kun je aangeven op welke manieren jij van dienst kunt zijn op locatie.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden